Democraten in VS willen macht Big Tech inperken

vlag VS datadeal

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komen met in totaal vijf voorstellen om de marktdominantie van Big Tech-partijen als Amazon, Facebook, Apple en Google te verkleinen. Ook moet het hen beperken bij het discrimeren van concurrenten. Hoewel niet alle republikeinen met alle voortellen instemmen, zijn er ook in die partij leden die de noodzaak de monopolies te beperken onderkennen.

Internet Explorer

De voorstellen komen na een antitrust-onderzoek dat 16 maanden duurde. De onderzoekscommissie oordeelde dat bij de Big Tech-firma’s Google, Apple, Facebook en Amazon sprake is van monopolies. Het advies van de mededingingscommissie is het portfolio van deze bedrijven op te splitsen. In zekere zin is dat advies te vergelijken met de problemen die Microsoft eerder had. Toen oordeelde de politiek dat de dominantie van het bedrijf te groot was. Dit, omdat onder meer Internet Explorer standaard was ingebouwd in het besturingssysteem Windows.

Misbruik marktdominantie

Het rapport stelt dat de grote technologiebedrijven hun marktkracht misbruiken. “In feite zijn zij het die de winnaars en verliezers aanwijzen in de markt.”. Daarnaast zouden de techgiganten onredelijke eisen stellen in contracten. Dit, naast het berekenen van hoge kosten en het misbruiken van data van klanten. De comissie verwacht dat het opknippen van dominante platforms de concurrentie in de markt terugbrengt. Dit zou innovatie ten goede komen.

Conflicterende belangen

Omroep CNBC heeft de vijf voorstellen gezien. Een voorstel verbiedt grote platforms om verschillende productlijnen uit te baten die duidelijke conficten in belangen oplevert. Dit is bijvoorbeeld het geval als eigen services voor worden getrokken op die van een concurrent. Die activiteiten zouden uit elkaar getrokken moeten worden.

Een ander voorstel verplicht interoperabiliteit tussen verschillende platforms. Consumenten kunnen dan eenvoudiger switchen en hun data meenemen. Een vergaand voorstel is ten slotte het idee dat de grote platforms bij bedrijfsovernames moeten aantonen dat de betreffende acquisitie niet onwettig is. Dit, inplaats van de gewoonte dat het de overheid is die dit toetst.

Gerelateerde berichten...