Blockchain om zaken te organiseren zonder toename van bureaucratie

Blockchain als bestrijder van bureaucratie en innovator van management. Schrijvers Paul Bessems en Walter Bril maakten er een boek over. Blockchain Organiseren voor Managers heet het. Volgens de schrijvers kun je zo een heleboel problemen oplossen.

Blockchain is bekend als onderliggende technologie voor cryptocurrencies zoals de bitcoin. Wanneer je blockchain als technologie samenvoegt met een nieuw organisatiemodel wordt management opnieuw uitgevonden.

 

Bureaucratie

Paul Bessems: “Blockchain kan bijdragen aan het oplossen van heel veel problemen. Denk aan te lage productiviteitsgroei, de nieuwe privacywet, de macht van grote techbedrijven en nepnieuws. Traditioneel management is toe aan vervanging. De productiviteit in kantoren groeit onvoldoende mee met onze stijgende welvaartskosten. En tegelijk viert bureaucratie hoogtij.”

Het boek is gericht op managers die meer willen weten over Blockchain Organiseren. Managers die hierover beslissingen willen nemen door projecten op te zetten, strategieën te ontwikkelen of beleid te maken.

Eerder in 2017 brachten beide schrijvers de ‘blockchainbijbel’ uit. Een werk van meer dan 600 pagina’s tellende boek genaamd Blockchain Organiseren. Daarin behandelen zij alle facetten van blockchain.

 

Toevoegingen aan internet

Blockchain kun je zien als de volgende fase van internet. Maar ook als een extra laag op het internet. Met internet kopiëren we met gemak informatie. Denk aan versturen van cc’tjes. Wanneer je twee mensen tien euro moet betalen is een cc’tje natuurlijk niet voldoende. Je gaat geen foto maken van een tieneurobiljet, appt die naar twee personen en zegt vervolgens dat er betaald is.

Geld, of in het algemeen waarde/asset, willen wij als maatschappij niet kopieerbaar maken. Ook wil je zeker weten dat de verzender de rechtmatige eigenaar is. Dit zijn twee belangrijke toevoegingen van blockchain op het bestaande internet.

Je moet ten eerste aantonen dat je de eigenaar bent van de waarde en dat je deze maar één keer uitgeeft. Verder moet het transport van aanbieder naar vrager veilig gebeuren.

In principe zijn deze drie afspraken via een blockchainprotocol te programmeren. Alles wat je nodig hebt is een computer, internetverbinding en protocol.

 

Traditioneel management

Twee belangrijke redenen dat bedrijven – en daarmee traditioneel management – bestaan, zijn

  • het minimaliseren van de transactiekosten
  • (efficiënt) koppelen van resources aan taken

Doel is verhogen van de productiviteit. Blockchain Organiseren is een hernieuwde uitvinding van management. Het is disruptieve technologie (blockchain), toegepast in een fundamenteel nieuw organisatiemodel (Weconomics).

Hiermee kun je kantoorwerk organiseren zonder dat de complexiteit en bureaucratie toenemen. Walter Bril, een van de auteurs van het boek Blockchain Organiseren voor Managers: Management als innovatie opnieuw uitgevonden’, vult aan: “Management als uitvinding, als technologie, is de afgelopen honderd jaar fundamenteel gezien niet veranderd. Tot nu toe zijn er zeker wel aanpassingen gedaan, zoals recentelijk Agile of zelfsturende teams. Maar deze concepten hebben nooit ‘het bedrijf’ als superieure vorm voor het organiseren van werk uitgedaagd. Het blijken relatief kleine aanpassingen binnen een bestaande uitvinding. Ze bestaan grotendeels uit het gebruiken van gebouwen, hiërarchieën, plannen, informeren, beoordelen, beslissen, belonen en straffen.”

Met blockchain is het mogelijk om bijna alle bedrijfsaspecten te veranderen.

 

Blockchaintechnologie in bedrijf

Behalve gebouwen zijn veel bedrijfsaspecten te programmeren. Als voorbeeld bestaat de basis van de bitcoin-community (als je dit als bedrijf zou willen zien), uit drie rollen: miners, maintainers en movers (gebruikers).

Miners ontvangen direct een beloning voor hun werk, maintainers en movers indirect (als de waarde van hun community en bijbehorende coin of token door hun inspanning groeit). Daarmee is een belangrijk managementaspect (belonen) ingevuld.

Andere aspecten, zoals hiërarchie, plannen, informeren, beoordelen en beslissen, zijn ‘rules’ en die kun je vervangen door een protocol. Management kan dus ook een mechanische technologie worden. Een blockchainprotocol levert dezelfde output tegen veel minder bureaucratie en complexiteit.

Hierdoor dalen de transactiekosten en stijgt de productiviteit. Dit principe geldt voor alle kantoren, dus ook voor de overheid, het onderwijs en de zorg.

Zo kan Blockchain Organiseren niet alleen gebruikt worden in de financiële sector of door HR-professionals, maar ook bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort, het bijhouden van je e-portfolio of het elektronisch patiëntendossier en binnen supply chain management.

 

Taken

De manier waarop we mensen en resources aan taken, projecten en doelen verbinden om daarmee de productiviteit te verhogen, is sinds Taylor en Ford dus niet fundamenteel veranderd. Met Blockchain Organiseren kan er wel degelijk veel verandering in komen.

Paul Bessems is ondernemer, blockchainconsultant en (co)auteur van 10 managementboeken. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van fundamenteel nieuwe organisatievormen, waarbinnen disruptieve organisatietechnologieën beter tot hun recht komen. Hij is expert op het gebied van organisatieontwerp en organisatietechnologie en gespecialiseerd in Blockchain Organiseren.

 

De schrijvers

Walter Bril is procesmanagementdeskundige. Al meer dan 20 jaar houdt hij zich bezig met het analyseren en (her)ontwerpen van bedrijfsprocessen, waarbij de focus vooral ligt op praktisch kennisbehoud en het inrichten van het beheer daarvan. Daarnaast is hij zich 2014 steeds meer gaan verdiepen in de ontwikkelingen rond blockchain. Hij schrijft hierover, geeft lezingen en trainingen.

Paul is als CEO en Walter als CTO werkzaam bij Weconet.

Gerelateerde berichten...