3min Ondernemen

Box en Google Docs schurken tegen Office aan

Box en Google Docs schurken tegen Office aan

Microsoft Office staat onder druk. Het veelgebruikte kantoorpakket krijgt concurrentie uit cloudhoek, waar nu enterprise-gerichte functies beschikbaar komen. Google maakt serieus werk van zijn cloud-kantoorpakket Docs om een beter, volwaardiger alternatief te worden voor Microsoft Office. Deze Software-as-a-Services (SaaS) van de bekende zoekmachine krijgt hiervoor nieuwe mogelijkheden die speciaal ontwikkeld zijn voor zakelijk gebruik. Zo voegt Google een nieuwe functie toe voor het bijhouden van wijzigingen in documenten in Google Docs.

 

Tweeweg compatibiliteit

Op zich had de kantoor-SaaS al deze mogelijkheid (Track Changes geheten), maar die was beperkt tot de eigen omgeving. De nieuwe functie (Suggested Edits) is specifiek compatibel met de manier waarop Microsoft Office wijzigingen bijhoudt. Dit geldt ook voor een in Docs gemaakt en bewerkt document, wat dan na download wordt geopend in Office. De Microsoft-software toont dan de aangemaakte wijzigingen.

Andersom heeft Google ook aanpassingen met het oog op Office gemaakt. Een ge-upload document hoeft niet langer per se eerst geconverteerd te worden naar het equivalente Docs-bestandsformaat. Samenwerken, inclusief het bijhouden van wijzigingen, kan in Docs ook direct in het Office-formaat. Wijzigingen worden dan echter niet in realtime gemaakt. Dat is na conversie naar Docs-formaat weer wel het geval.

Net zoals in Office kunnen gebruikers aangebrachte wijzigingen eenvoudig goedkeuren of verwerpen. Samenwerken aan documenten wordt hiermee dus makkelijker voor gebruikers die met hun werkzaamheden wisselen tussen Office en Docs. Google heeft deze vernieuwingen in juli al aangekondigd en stelt het sinds september geleidelijk aan beschikbaar voor alle gebruikers van Docs.

 

Nog meer cloudconcurrentie

In datzelfde tijdsbestek is er nog een andere concurrent voor Office opgedoemd: cloud-opslagleverancier Box. Dit negen jaar oude bedrijf is begonnen als aanbieder van online opslag, waarbij gebruikers makkelijk bestanden kunnen delen. Gaandeweg ontpopt Box zich meer als platform voor opslag, uitwisseling en ook bewerking van bestanden. Daarvoor biedt het al geruime tijd het basale Box Edit om documenten te bewerken.

Box bouwt daarop voort met de gratis add-ons Box for Office 2013, Box for Outlook 2013, en aansluiting op Microsoft Sharepoint. Laatstgenoemde gebeurt via integratie met software van derden: collaboration-pakket Avepoint. Box heeft deze toenadering tot Microsoft-software in juli aangekondigd en stelt het vanaf deze herfst beschikbaar. Voor later staat er ook aansluiting op Office Online gepland.

De nu beschikbare twee add-ons geven desktopgebruikers van Office en Outlook de mogelijkheid om vanuit die Microsoft-software samen te werken aan documenten opgeslagen in de Box-cloud. Een bestand wordt online opgeslagen én bijgehouden. Mailen van een document via Outlook gebeurt dan ook met een link naar het bestand bij Box. Dit vervangt dan de ouderwetse werkwijze van het doorsturen van het bestand zelf, waardoor er versieverschillen kunnen ontstaan.

 

Lering

Zowel Google als Box lijken lering te hebben getrokken van Microsoft zelf. Niet slechts concurreren met functies maar gebruikers ook verleiden met prijs, gemak en interoperabiliteit. Zo heeft Office-producent Microsoft het ooit dominante WordPerfect weten te verdringen; door te zorgen voor compatibiliteit met de marktmeester.