Microsoft kapt Windows 7 voortijdig af

Microsoft kapt Windows 7 voortijdig af

Microsoft beperkt de ondersteuning voor Windows 7 (en ook 8.1) vóór het officiële support-einde in 2020 (en 2023). Bedrijfsimages kunnen niet mee naar nieuwe pc-hardware.

 

De twee voorgangers van Windows 10 krijgen geen ondersteuning voor pc’s met de aankomende nieuwste processors van Intel en AMD. Dit betekent dat er vanuit Microsoft geen Windows-toevoegingen komen waarmee 7 en 8.1 gebruik kunnen maken van nieuwe hardware-mogelijkheden. Dit betreft bijvoorbeeld het verbeterde terugschakelen van de kloksnelheid. Intel en AMD werken mee aan deze voortijdige support-inperking en brengen geen drivers uit voor de twee oudere Windows-versies.

 

Windows 10 is enige optie

Het gaat om de Kaby Lake-chips van Intel en de Zen-processors van AMD. Alleen Windows 10 zal officieel draaien op die hardware. Intel heeft Kaby Lake in augustus onthuld. Laptops met deze zevende generatie Core i-processor komen vanaf oktober op de markt, waarna desktopsystemen vanaf januari volgen. AMD heeft zijn Zen-chips ook in augustus aangekondigd en die debuteren begin 2017 in desktops.

Mogelijk werken het veelgebruikte Windows 7 en het niet groot aangeslagen 8.1 wel gewoon op de nieuwere hardware. Maar mogelijk ook niet. Gebruikers die de oudere besturingssystemen willen draaien op nieuwe pc’s moet dat hoe dan ook op eigen houtje doen. Zij hebben geen recht op officiële support en kunnen met problemen dus niet aankloppen bij Microsoft en processorfabrikanten Intel en AMD. Het gebruik van standaard systeemimages bij bedrijven krijgt hierdoor een knauw.

 

Ommekeer blijkt geen afstel

Microsoft was dit vervroegde afkappen van de support al eerder van plan: met de huidige Skylake-generatie van Intels processors. Dit heeft het bedrijf in januari bekendgemaakt, maar kwam daar in maart weer op terug. Pc’s met Skylake-chips worden nog wel ondersteund voor Windows 7 en 8.1. Deze ommekeer blijkt nu echter slechts uitstel van executie.