3min Ondernemen

Windows begint aan nieuw ARM-avontuur

Windows begint aan nieuw ARM-avontuur

Microsoft volgt een oud voorbeeld van Apple door emulatie in te bouwen in zijn besturingssysteem. Bestaande Windows-applicaties draaien straks ook op computers met ARM-processors.

 

Windows 10 komt dit jaar nog uit op apparaten met ARM-processors van fabrikant Qualcomm. Het gaat niet om alleen tablets, maar ook om omklaplaptops (2-in-1’s) en andere pc-vormen. Voor zijn nieuwe ARM-avontuur kijkt Microsoft opnieuw de kunst af van Apple.

 

Goed voorbeeld

Ooit volgde Microsoft namelijk met Windows RT al Apple’s iOS-voorbeeld. Laatstgenoemde maakte tien jaar geleden een verse start met zijn iPhone-platform (dat later de naam iOS kreeg). Terwijl het inwendige van de iPhone van begin af aan een flink aangepaste uitvoering van Mac OS X draaide, was de smartphone niet compatibel qua software. Microsoft heeft met de RT-variant van Windows 8 hetzelfde geprobeerd.

Windows RT draaide op ARM-processors en moest een nieuwe markt aanboren voor Microsoft. Goedkopere, lichte en vooral energiezuinige tablets en ook laptops zouden binnen het bereik van het Windows-platform komen. Alleen dan dus zónder compatibiliteit met de rijke voorgeschiedenis van Windows-applicaties die op x86-processors draaien. Apple heeft met deze aanpak succes geboekt, Microsoft niet.

 

Qualcomm inside

Microsoft waagt dit jaar een nieuwe poging. Daarbij zien we een parallel met een nog ouder overstapvoorbeeld van Apple: toen Macs overgingen van PowerPC-processors (PPC) naar x86-chips van Intel. Mac-besturingssysteem OS X kreeg daarvoor toen de emulatielaag Rosetta ingebouwd. Deze software zorgde ervoor dat instructies voor PPC-apps al draaiende werden omgezet in x86-instructies. Windows 10 gaat een soortgelijke code-conversie krijgen. Microsoft werkt hiervoor samen met ARM-chipreus Qualcomm, de Intel van de mobiele wereld. Deze samenwerking is begin december officieel bekendgemaakt en werd vervolgens begin januari kracht bijgezet. Qualcomm heeft op ict-beurs CES in Las Vegas zijn aankomende Snapdragon 835-processor uit de doeken gedaan, mede voor Windows 10.

 

Origami 2.0

Het strategische doel hiervan is niet het kleine Windows-smartphoneplatform dat al op ARM-chips draait. Microsoft voorspelt een nieuwe soort pc die inspeelt op de groeiende behoefte van klanten aan mobiele mogelijkheden. Windows 10 op ARM geeft gebruikers dan dezelfde Windows-ervaring met alle apps, randapparatuur en enterprise-mogelijkheden, zo belooft Microsoft. Deze nieuwe ‘cellular pc’ doet terugdenken aan Project Origami van Microsoft en Intel tien jaar terug. De daaruit voortgekomen ultra mobile pc’s draaiden wel het reguliere Windows, maar struikelden over belemmeringen als de prijs, de matige batterijduur en de niet voor mobiel gemaakte gebruikersinterface.

 

Vooruitgang in hardware en verregaande veranderingen in de Windows-GUI hebben deze hordes inmiddels genomen. De nieuwe x86-emulatie in Windows 10 laat bestaande applicaties ongewijzigd draaien op ARM-chips. Dit geldt voor nieuwe UWP-apps (Universal Windows Platform) én voor oudere Win32-applicaties. Microsoft zelf noemt als concrete applicatievoorbeelden Adobe PhotoShop en het eigen productiviteitspakket Office.