Blok: Zware EU-sancties voor plegers ernstige cyberaanvallen

Eurpoese vlag met gele sterren

Zes personen en drie entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de schadelijkste cyberaanvallen krijgen sinds eind vorige week te maken met EU-sancties. Ze staan nu namelijk op een zwarte lijst van de Europese Unie (EU).

Het gaat onder andere om de verantwoordelijken voor de verstoorde Russische cyberoperatie tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Daarnaast krijgen personen en entiteiten uit China en Noord-Korea ermee te maken.

Bevroren

Na de onthulling van de OPCW-operatie was het vooral Nederland die zich sterk maakte om binnen de EU versneld een cybersanctieregime te ontwikkelen. Daarmee worden nu banktegoeden binnen de EU bevroren. Verder krijgen de verantwoordelijken een verbod om de EU in te reizen.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken is blij met de lijst en de EU-sancties. “Met deze sancties zetten we als EU een grote stap richting een veiliger cyberspace. De prijs voor slecht gedrag wordt verhoogd, want de bad guys komen er nog te vaak mee weg.”

Aanleiding

Nederland krijgt steeds vaker te maken met cyberaanvallen. Vaak komen die van buiten de EU. Een voorbeeld daarvan is de cyberoperatie van de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Die was in april 2018 in Den Haag, met als doelwit de OPCW.

Blok: “Gelukkig kon die cyberaanval toen worden verstoord door ingrijpen van de MIVD en de AIVD. Nu laat de EU zien dat het effectief kan optreden tegen deze en andere kwaadwillenden.”

Ook andere lidstaten van de EU krijgen steeds meer cyberaanvallen voor hun kiezen. In 2017 zorgden bijvoorbeeld de beruchte WannaCry en NonPetya aanvallen bijvoorbeeld in heel Europa voor enorme schade en grote chaos.

“De EU heeft een gedeeld belang om hier samen tegen op te treden. De tijd van enkel waarschuwingen afgeven in het cyberdomein is voorbij”, aldus Blok.

Gerelateerde berichten...

X