Geen slimme Siri en AI-functies van Apple in EU maar miljardenboete

Geen slimme Siri en AI-functies van Apple in EU maar miljardenboete

Slimme Siri en andere AI-functies van het nieuwe ‘Apple Intelligence’ laten in de EU nog even op zich wachten. Sterker nog: het kan zomaar zijn dat Apple een miljardenboete voor de kiezen krijgt.

De techreus werkt volgens de Europese Commissie en vicepresident van de Europese Commissie Margrethe Vestager  van Mededinging nog steeds appbouwers tegen als ze rechtstreeks contact willen hebben met hun klanten. En dat is een flinke overtreding van de Europese Digitale Marktenwet (DMA). Verder is Brussel helemaal niet gerust dat de nieuwe AI-functies en de extra slimme Siri van Apple Intelligence, die eerder deze maand werden gepresenteerd in de VS, wel conform de DMA zijn. Door dit (voorlopige) oordeel hangt de techreus een miljardenboete boven het hoofd.

De Digital Markets Act moet Europeanen minder afhankelijk maken van Apple’s App Store. Volgens de wet moeten consumenten en bedrijven vrij zijn om te kiezen voor andere aanbiedingen dan alleen die van Apple. De techreus zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf zou naar eigen zeggen al veranderingen hebben aangebracht om aan de wetgeving te voldoen, maar stelt de lancering dus toch uit.

Waar gaat het precies om?

Het grootste probleem zit hem volgens de Europese Commissie in de voorwaarden waaronder appbouwers hun producten kunnen aanbieden. Ze zijn verplicht gebruik te maken van de App Store, en de voorwaarden zijn volgens de Europese regels ongunstig voor zowel bouwers als gebruikers.

Zo moeten aanbieders de consument bijvoorbeeld duidelijk kunnen maken dat ze ook abonnementen op de eigen website kunnen afsluiten en dus niet vast zitten aan de App Store. Appbouwers mogen volgens de huidige regels van de techreus alleen een link in de App Store naar hun eigen website zetten, maar ook dat kan alleen volgens voorwaarden die niet volgens de EU-wetten zijn. Brussel vindt ook dat Apple veel te hoge vergoedingen vraagt als consumenten vervolgens de link gebruiken en daar zaken doen met de appbouwer.

Niet alleen Apple

De uitspraak van de Europese Commissie is een opmaat naar een nader onderzoek wat nu precies wel en niet past in de DMA. Komen de voorwaarden van Apple niet overeen, dan volgt er dus die miljardenboete.

De nieuwe DMA treft overigens niet alleen Apple. Google en Meta. Deze laatste, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, stelde daardoor bijvoorbeeld de Europese lancering van Threads, het X)Twitter)-alternatief uit. Pas eind vorig jaar werd het in Europa toegelaten.

De uitstel van de komst van Apple Intelligenc in de EU duurt in elk geval tot volgend jaar. Misschien.Of het ooit komt hangt dus af van wat de blikken door het Europese vergrootglas opleveren.

Lees ook: