Blokkeren cryptomining zorgt voor minder CO2-uitstoot

Adyen

Cryptomining kost heel veel energie. Zo is het elektriciteitsverbruik voor de productie van bitcoin (cryptomining) gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van een land als Zweden. De toenemende energiekosten van de productie van cryptocurrency dragen bij aan de groeiende populariteit van malafide mining of cryptojacking. Dit is malware die het apparaat van een gebruiker infiltreren om in het geheim cryptocurrency te delven. Het slachtoffer merkt misschien niet eens dat iemand zijn apparaat gebruikt voor het delven van cryptocurrency. Dit, omdat de malware in verborgen modus draait.

Speciale methodologie voor impact op milieu

Het hoge stroomverbruik tijdens cryptojacking kan niet alleen leiden tot een afname van de prestaties van het apparaat, maar heeft ook negatieve gevolgen voor het milieu. In 2019 ontwikkelde Kaspersky een speciale methodologie waarmee consumenten en bedrijven de impact van illegale mining op het milieu kunnen beoordelen.

Energieverbruik cryptomining blijft stijgen

In het proces ontdekten ze dat de hoeveelheid energie die wordt verbruikt bij mining kan oplopen tot 1,67 GWh. Genoeg jaarlijkse energie om een stad van stroom te voorzien of 15.000 elektrische auto’s op te laden. Volgens de nieuwe statistieken neemt het energieverbruik door cryptomining nog steeds toe.

In 2022 voorkwamen Kaspersky-producten 202.540.954 pogingen van kapers om een ander apparaat te gebruiken voor cryptomining. De minimale hoeveelheid energie die men bespaarde te berekenen door het blokkeren van kwaadaardige miners is ongeveer 2,67 GWh. Omgerekend naar kooldioxide-uitstoot tegen het wereldwijde gemiddelde op basis van de schatting van Independent Energy Think Tank Ember, betekent dit die blokkade de uitstoot van 700 tot 3.000 ton CO2 voorkwam.

De financiële impact van de besparing

De kosten van deze hoeveelheid energie verschillen onder meer van land tot land. Als die hoeveelheid energie bijvoorbeeld volledig in de VS wordt verbruikt, moeten Amerikaanse gebruikers ongeveer 1,1 miljoen euro neerleggen, terwijl inwoners van Denemarken, waar de elektriciteitsprijs momenteel het hoogst is, ruim 3,6 miljoen euro zouden moeten betalen.

Gerelateerde berichten...