Bouw hoofdkwartier quantumtechnologie in Delft van start

quantumcomputer kwantumbestendige algoritmen

De bouw van een nationaal hoofdkwartier voor quantumtechnologie gaat in Delft van start. Dit zogeheten House of Quantum moet het visitekaartje van quantumtechnologie voor Europa worden.

Het House of Quantum moet bekend komen te staan als de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa. Het is een ecosysteem van bedrijven, financiers en onderzoekers die de quantumtechnologieën en de business van morgen creëren. In aanwezigheid van de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, de rector van de TU Delft, Tim van der Hagen, Quantum Delta NL-directeur Freeke Heijman en directeur van het ASR Dutch Science Park Fund, Luc Joosten, werd dinsdag 2 juni symbolisch het eerste bouwbord neergezet.

 

House of Quantum

Het House of Quantum komt op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus die de grond beschikbaar stelt. Het komt dichtbij de snelweg en prestigieuze kennisinstituten QuTech en TNO. Als het klaar is biedt het onderdak aan diverse startups, corporate (field)labs en gedeelde tech faciliteiten.

Op de campus van TU Delft staat al een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Deze laatste heeft intussen een nieuwe cleanroom, zodat alle quantum- en nano-activiteiten straks op loopafstand van elkaar geclusterd zijn.

 

Hoofdkwartier

Het House of Quantum zal het nationale hoofdkwartier zijn van deze quantum campus en wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met het ASR Dutch Science Park Fund dat investeert in commercieel te exploiteren vastgoed, gelegen op Nederlandse science parks. Die samenwerking werd vandaag ook bezegeld. De bouw is in 2024 klaar.

Het bouwen van een ‘muurloos’ ecosysteem en het laten zien van de maatschappelijke impact van quantumtechnologie zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma dat begin april 615 miljoen euro ontving van het Nationale Groeifonds. In een ‘muurloos’ ecosysteem werken wetenschappers, ondernemers, studenten, financiers en bedrijven gemakkelijk samen om technologieontwikkeling en de toepassing ervan te versnellen. In het geval van quantumtechnologie is de verwachting dat deze versnelling een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.

 

Startups

Het House of Quantum wordt het fysieke hart van dit ecosysteem. Een open ontmoetingsplek rondom quantumtechnologie waar verschillende functies worden geïntegreerd: ruimte voor wetenschappers, startups en bedrijfsleven, gecombineerd met ruimtes voor ontmoeting en interactie.

Onderdeel van het House of Quantum wordt ook het wereldwijd eerste Living Lab Quantum and Society:. Dit is een digitale en fysieke omgeving waar bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en burgers samenkomen om met quantumtechnologie de maatschappij verder te helpen. Ze ontwikkelen samen ethische, wettelijke en maatschappelijke normen. Ook komen er gedeelde hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten. Het gebouw biedt dus een high tech omgeving voor het ontwikkelen en testen van quantumtechnologie. Toegang tot deze faciliteiten is nu onbetaalbaar voor veel bedrijven.

 

Visitekaartje

Freeke Heijman, oprichter en directeur ecosystemen Quantum Delta NL: “Met het House of Quantum zetten we de volgende belangrijke stap in het bouwen van het beste ecosysteem voor quantumtechnologie voor Europa. Het is geweldig om straks een plek te krijgen waar ons programma ‘fysiek’ samenkomt. Dit wordt echt ons visitekaartje voor de wereld.”

Luc Joosten, directeur ASR Dutch Science Park Fund: “Quantumtechnologie heeft potentieel een grote impact op onze samenleving. Toepassingen van quantumtechnologie kunnen leiden tot doorbraken op het gebied van bijvoorbeeld nieuwe materialen en nieuwe medicijnen. Met de investering in House of Quantum realiseren we een inspirerende werkomgeving waarin quantumtechnologie centraal staat en creëren daarmee een positieve impact op het ecosysteem van de TU Delft Campus.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X