BSN op paspoort wordt QR-code

QR-code scannen met telefoon

Het Burgerservicenummer (BSN) op het paspoort of ID-kaart wordt vanaf de zomer van 2021 vervangen door een QR-code. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was betrokken bij het plan en stemt in met de maatregel. De QR-code komt op de achterkant van de ID-kaart en de ID-pagina op het paspoort.

De bedoeling is om de veiligheid te vergroten omdat een ID veel makkelijker zwart te maken is bij het maken om een kopie. Het Burgerservicenummer blijft wel staan op de ID-documenten maar op een minder prominente plaats.

Het BSN-nummer verdwijnt ook uit de chip die in de identiteitsdocumenten zit. Volgens Knops komen instanties die  de chip en uitlezen zo niet automatisch ook het BSN-nummer te weten komen zonder dat de klant daarvan expliciet op de hoogte is. Verder is het zo makkelijker om identiteitsfraude te voorkomen.

 

Fraude

Met de huidige ID-kaarten en paspoorten is id-fraude te eenvoudig, zo stelt Knops in de brief. Met het nieuwe ontwerp is een kopie maken zonder BSN eenvoudiger geworden. Wat volgens het kabinet belangrijk is, omdat veel instanties, ook onterecht, vragen om een kopie van een identiteitsbewijs.

Het BSN blijft bus wel zichtbaar op de achterkant van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten. Knops wil daarmee voorkomen dat burgers alleen nog hun BSN kunnen raadplegen door de QR-code te scannen of in te loggen op mijnoverheid.nl. Ook mensen die minder digitaal vaardig zijn nog steeds in staat het BSN te controleren.

Doordat het nummer nog wel zichtbaar is wordt de QR-code niet versleuteld. Knops stelt dat het daarom geen beschermende meerwaarde oplevert.

 

Oudere kaarten

Voor oudere kaarten en paspoorten adviseert het kabinet dan ook dringend om het BSN zelf zwart te maken. Schrijft op de kopie het doel en datum. Maak ook persoonsgegevens die niet noodzakelijk onleesbaar. Dit kan handmatig, maar kan ook met met de KopieID app van de Rijksoverheid.

BZK is samen met de TU Delft ook betrokken bij de ontwikkeling van een veilig digitaal identiteitsstempel voor op de telefoon. De bedoeling is uiteindelijk dat iedereen snel en veilig zijn identiteit kan aantonen zonder in te leveren op privacy en veiligheid. De techniek werkt met Trustchain. Dit is een blockchainvariant die door de Delftenaren zelf is ontworpen.

De proef is afgerond en wordt nu voortgezet met een wetenschappelijk onderzoek. Als de resultaten daarvan goed zijn, gaat het project verder.

Gerelateerde berichten...

X