TU Delft bouwt aan digitaal paspoort met Trustchain voor op de telefoon

paspoort Nederland paspoortgegevens

TU Delft heeft samen met een aantal andere partijen een eerste prototype afgeleverd van een digitaal identiteitsstempel voor op de telefoon. De bedoeling is uiteindelijk dat iedereen snel en veilig zijn identiteit kan aantonen zonder in te leveren op privacy en veiligheid. De techniek werkt met Trustchain. Dit is een blockchainvariant die door de Delftenaren zelf is ontworpen.

Een proef in twee gemeenten gaat na de zomer van start. Nog eind dit jaar moet duidelijk zijn of het ook echt goed werkt. Het prototype is donderdag gedemonstreerd tijdens een bijeenkomst op het ministerie van BZK..

 

Blockchain

TU Delft werkt samen met de BZK-divisie, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG),  IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS.

De nieuwe digitale identiteit is gebaseerd op Delftse blockchain-technologie, de zogenaamde Trustchain. De groep werkt dan ook binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition.

 

Eigen controle

De ontwikkeling is volgen TU Delft een vorm van een self sovereign identiteit. Op termijn moet het daarmee mogelijk worden dat burgers zowel in de fysieke als de digitale wereld veilig zelf beschikken over hun persoonlijke gegevens. Inlog via bijvoorbeeld Facebook of Twitter is dan niet meer nodig.

 

Proefdraaien na de zomer

Na de zomer gaan de gemeenten Utrecht en Eindhoven het prototype testen. Een testgroep krijgt de nieuwe service ‘Ik ben het, gevalideerd door de overheid’ en ‘Ik ben ouder dan 18’ op de eigen telefoon.

De test duurt tot eind 2018. Daarna volgt een wetenschappelijk onderzoek van de proef. Gekeken wordt dan naar maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of het prototype ook echt levensvatbaar is.

 

Trustchain

TU Delft werkt al zeker tien jaar met ‘distributed ledger technology’, ofwel blockchain. Sinds twee jaar is dat georganiseerd in het Delft Blockchain Lab.

Deze proef maakt gebruik van een speciale blockchain-variant, de zogenaamde Trustchain (IETF Internet Standard draft of Trustchain). Deze techniek is ontwikkeld door de TU Delft zelf.

Trustchain is een techniek waarbij hele grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen. Het is speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen. Trustchain ontdekt namelijk makkelijk fraude in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon.