Buitenlandse mogendheid hackte waarschijnlijk EMA

hacken

Een buitenlandse mogendheid zat waarschijnlijk achter de hack op het Europees Medicijn Agentschap EMA. Dat meldt de NOS via het Duitse journaal Tagesschau, een programma van de publieke omroepen WDR en BR.

De hack op medicijnagentschap met het hoofdkantoor in Amsterdam vond op 9 december plaats. Het Agentschap maakte toen bekend dat ze doelwit waren van een cyberaanval. Pas later bleek dat er informatie was ingezien en buitgemaakt over het deze week goedgekeurde vaccin van Pfizer en BioNTech.

Bron

Volgens en bron van de NOS zocht de hacker onder andere naar informatie over de toelatingsprocedure van het vaccin. Wie de hacker is, is nog niet bekend. Om welke buitenlandse mogendheid het gaat is ook nog niet duidelijk.

Wel bevestigt het samenwerkingsverband van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech het voorval. Het EMA zelf zegt er tot nu toe niets over.

Medewerker

De aanval kwam aan het licht toen het opviel dat een van de medewerkers inlogde op tijden die niet strookten met de werkdagen. Volgens de bronnen was dit account buitgemaakt door de buitenlandse mogendheid. Van daaruit werden de hackpogingen gepleegd.

Volgens de fabrikanten zaten er geen persoonsgegevens bij de buitgemaakte data. Zo zijn bijvoorbeeld data van deelnemers aan proeven met het vaccin niet buitgemaakt of ingezien. Wat er dan wel is gebeurd, wanneer dat plaatsvond en wat de hackers wel buitmaakten is nog steeds niet duidelijk. Het EMA deed intussen wel aangifte.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X