EMA meldt hack: vaccin niet vertraagd

vaccin prik coronavaccin

Bij een aanval van hackers eerder deze week op het Europees medicijnagentschap EMA waren ook documenten over coronavaccin van farmaceut Pfizer zichtbaar. Dat bevestigt het samenwerkingsverband het het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Het EMA zelf zegt er tot nu toe niets over.

Volgens de fabrikanten waren daar geen persoonsgegevens bij. Zo zijn bijvoorbeeld data van deelnemers aan proeven met het vaccin niet buitgemaakt of ingezien. Wat er dan wel is gebeurd, wanneer dat plaatsvond en wat de hackers wel buitmaakten is nog steeds niet duidelijk. Het EMA, dat in Amsterdam zetelt, zegt pas later meer te willen zeggen over de nadere details, maar deed intussen wel aangifte.

Geen gevaar

Pfizer stelt dat er ondanks de hack de goedkeuringsprocedure van het vaccin geen in gevaar lopen. Het EMA beschikt over de gegevens omdat ze het vaccin moeten goedkeuren voor het op de Europese markt komt.

Emer Cooke van de EMA zei tegen een commissie van het Europees Parlement dat de aanval twee weken duurde. Ze verzekerde dat het agentschap nog steeds goed functioneert en dat er geen sprake is van vertraging.

In onderzoek naar de zaak is het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie ingeschakeld. Intussen staat het EMA onder grote druk omdat ze bezig zijn met beoordelen of het coronavaccin van Pfizer en BioNTech veilig is en de Europese markt op mag. De verwachting is nog steeds dat het oordeel uiterlijk 29 december klaar is. Is dat het geval dan moet de Europese Commissie het middel toelaten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...