BZ: geen verbod op drone-inspecties gemeenten

rondvliegende drone drone0inspecties

Er komt geen verbod op drone-inspecties door gemeenten. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk in hun beoordeling of het terecht is dat ze in een bepaalde situatie een drone inzetten bij inspecties in wijken.

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken benadrukt dit in een Kamerbrief in antwoord op vragen van onder andere de SP. De vragen kwamen na reacties op de inzet van drones door een aantal gemeenten. Ze werden vooral ingezet om woningen te controleren bij verbouwingen en aanpassingen.

SP-Tweede Kamerleden Van Nispen en Temmink vroegen om een verbod van dit soort inspecties. Zij stellen dat het Luchtvaartreglement stelt dat niemand mag vliegen met drones boven bebouwde en bewoonde gebieden of boven een menigte. Als je dat wilt doen heb je daar ontheffing voor nodig.

De Kamervragen kwamen na een aankondiging van de Gemeente Den Haag dat ze elke maand een drone inzetten om te controleren op bouwactiviteiten. Dit gebeurt boven diverse stadswijken. De gemeente Deventer doet dit ook.

Niet nodig

De minister vindt zo’n verbod echter niet nodig. Gemeenten moeten toch al eerst toetsen of het plan om te filmen en foto’s te maken strookt met de privacyregels. Bovendien kan de Autoriteit Persoonsgegevens bij twijfel zelf onderzoek instellen.

Bovendien vindt de minister dat vluchten over kleine groepen mensen of personen die bewegingsvrijheid hebben niet verboden is. Als de dronepiloot zich houdt aan de algemene regels die dan gelden heeft de gemeente hiervoor geen speciale ontheffing nodig. Dat betekent ook dat de gemeente zich moet houden aan de geldende privacyregels, net als particuliere dronepiloten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...