Minister Harbers ontvangt noodkreet dronesector

Minister Harbers ontvangt noodkreet dronesector

De dronesector, bij monde van Unmanned Valley heeft minister Harbers een noodkreet overhandigd. Dit breedgedragen ‘BVLOS’-manifest stelt dat strenge regels beletten dat zij kunnen testen. Daardoor dreigt Nederland de koppositie op het gebied van onbemande luchtvaart kwijt te raken.

Nederland is een innovatieland. In veel sectoren loopt ons land voorop. Maar innovatieve bedrijven kunnen door de huidige interpretatie van de Europese regels hun toepassingen en technieken niet in de praktijk testen. Hierdoor moeten zij soms gedwongen uitwijken naar het buitenland.

Beyond Visual Line Of Sight

De ondertekenaars willen dat het ministerie, net als andere Europese landen, gebieden aanwijst waar drones buiten het zicht van de piloot kunnen vliegen. De ‘dronecoalitie’ wijst op de grote kansen die BVLOS-vluchten bieden voor onder meer de energietransitie, medisch transport, moderne landbouw en de beveiliging van kritieke infrastructuur. De huidige Nederlandse interpretatie van Europese wetgeving belemmert echter de ontwikkeling en toepassing van deze cruciale technologieën. Ze moeten dus uitwijken naar het buitenland, en dat kost tijd en geld.

Breedgedragen coalitie

Organisaties zoals TU Delft, NLR, Atmos, Van Oord, High Eye, Unmanned Valley, Droneport Rotterdam, Drone Flight Academy, de ANWB en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart hebben hun steun voor het manifest uitgesproken. Met dit gezamenlijke initiatief hopen de betrokken partijen de Nederlandse overheid aan te sporen tot actie. Ook de gemeente Katwijk, waar veel drone-innovatie plaatsvind, ondertekende het manifest.

“Door de belemmeringen beginnen we achter te lopen in Europa. En dat terwijl we juist zo veel kennis en talent hebben. Daar moeten we iets aan veranderen.”
– Cornelis Visser (burgemeester gemeente Katwijk)

Bewezen concept

De succesvolle implementatie van BVLOS-testgebieden in Europese landen als Denemarken, Spanje, Italië, Duitsland en zelfs vlak over de grens in België, benadrukt nog eens de haalbaarheid en noodzaak van dergelijke plekken in Nederland. Het manifest pleit voor het aanwijzen van testzones boven onbewoonde gebieden in het tweede kwartaal van 2024. Unmanned Valley heeft de afgelopen jaren een corridor ingericht waarin veilig richting de Noordzee kan worden gevlogen. Dit gebied is uitgerust met droneradars en andere apparatuur om het luchtruim continue in de gaten te gehouden.

Reactie Ministerie

Er moeten op dit dossier inderdaad nog meters gemaakt worden, zo erkende ook de minister, “Ik zie dit als een mooie aansporing!” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is al langere tijd bezig met het complexe BVLOS dossier.

“BVLOS vliegen is inmiddels ‘proven technology’. De hele sector is er klaar voor en verwacht dat het ministerie met duidelijke regelgeving BVLOS-vliegen eindelijk mogelijk maakt in Nederland,” zegt Theo de Vries van directeur Unmanned Valley.

Lees ook: