Onbeveiligde camera brengt privacy thuiswerkers in gevaar

verkeerscamera beveiligingscamera

Een thuiswerker afluisteren tijdens een directievergadering, sollicitatiegesprek of werkoverleg? Via een onbeveiligde IP-camera in de woonkamer is dit kinderlijk eenvoudig. Dit is de  waarschuwing van het Security Research Team (SRT) van KPN Security na een onderzoek. Het toont aan hoe belangrijk het is om camera’s te beveiligen met een sterk wachtwoord.

Pijnlijke constatering

Dat onbevoegden via een onbeveiligde IP-camera kunnen meekijken in scholen, bedrijven en huiskamers is niet nieuw. Het lukte de onderzoekers van KPN Security echter ook om gebruikers via een slecht geconfigureerde camera af te luisteren. Dat is een pijnlijke constatering. Dit, zeker nu we massaal thuiswerken en zakelijke gesprekken voeren vanuit de studeer- of woonkamer.

Voor het opsporen van onbeveiligde IP-camera’s gebruikten de onderzoekers de ‘IoT-zoekmachine’ Shodan. Die beschikt over een uitgebreide database met aan het internet verbonden apparaten. Met een zeer specifieke zoekopdracht traceerden de onderzoekers in korte tijd honderden Nederlandse IP-, web- en netwerkcamera’s die onbeveiligd aan het internet hingen.

Onbeveiligde camera breed ingezet

Het Security Research Team trof onder andere beelden aan waarop is te zien hoe kinderen door de ingang van hun school lopen en worden ontvangen door de leerkrachten. Deze beelden boden voldoende aanknopingspunten om te achterhalen om welke school het ging, blijkt uit de rapportage van KPN Security.

De onderzoekers konden ook in verschillende woonkamers meekijken, en in sommige gevallen zelfs thuiswerkers afluisteren. Dat de onderzoekers ook audio konden oppikken, laat zien wat de consequenties kunnen zijn als gebruikers niet weten wat er allemaal in je thuisnetwerk hangt. Zeker nu veel meer mensen vanwege corona thuiswerken en thuis vergaderen en overleggen, liggen de bedrijfsgeheimen voor het oprapen.

Maar ook in bedrijfsomgevingen gaat het lang niet altijd goed. Zo hangen er camera’s onbeveiligd aan het internet.

Sterk wachtwoord cruciaal

“Met dit onderzoek hopen we bij te dragen aan de bewustwording op het gebied van security”, is de boodschap. “Het is niet per se slecht om van een IP-camera gebruik te maken, maar dat moet je dan wel op een veilige en verantwoordelijke manier doen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of het echt nodig is om de audio in te schakelen, en of die verbinding met het internet iets toevoegt. En is er een goed en veilig wachtwoord ingesteld? Met een sterk wachtwoord kun je grote problemen heel eenvoudig voorkomen.”

Gerelateerde berichten...

X