CFO Huawei opgepakt in Canada in verband met sancties Iran

De CFO van het Chinese Huawei, Meng Wanzhou, is eerder deze week gearresteerd in het Canadese Vancouver. Haar arrestatie zou verband houden met een vermeende overtreding van Amerikaanse sancties tegen Iran. Tijdens een overstap werd zijn op de luchthaven van Vancouver ingerekend. Vandaag hoort ze of ze wordt uitgeleverd aan de VS.

 

Sancties

De dochter van voorzitter en oprichter van Huawei, Ren Zhengfei, loopt het risico uitgeleverd te worden aan de VS. Daar wordt de Chinese telecomreus verdacht van schending van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Dit meldde het Canadese ministerie van Justitie gisteren. Vandaag wordt bekend of ze op borgtocht wordt vrijgelaten of niet. De kwestie zou de net gesuste spanningen rond de handel tossen China en de VS weer kunnen laten oplaaien.

De VS doet al zeker twee jaar pogingen het Chinese bedrijf voor het gerecht te dagen. Met de arrestatie van de Huawei-topvrouw zou dit volgens de VS een stap dichterbij moeten komen.

Volgens de VS zou Huawei informatie over Amerikaanse technologie aan Iran hebben doorgegeven. Dit is volgens Amerika in strijd is met de sancties en strenge wetten die de VS aan Iran heeft opgelegd. De Chinese telecomreus zegt zich echter van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf stelt daarbij dat zij, noch haar topvrouw niets fout hebben gedaan.

 

Ambassade

Intussen is de Chinese ambassade in Canada in het geweer gekomen tegen de arrestatie In een verklaring op de website eisen zijn onmiddellijke vrijlating. Huawei bevestigde zelf wel de arrestatie van Meng, maar stelt dat ze nog te weinig weten over de toedracht.

Volgens de Britse krant The Guardian reageren Chinese media intussen furieus op de arrestatie van Meng. De scherpe commentaren worden nog verder aangewakkerd omdat via media in Japan bekend werd dat dit land Huawei in de ban dreigt te doen. Het zou daarbij gaan om vrees voor lekken van vertrouwelijke gegevens en kwetsbaarheid voor cybercrime van de Huawei-toestellen. Ook in de VS is apparatuur van het Chinese merk al geboycot.

Gerelateerde berichten...

X