Chinese spionnen teisteren Linkedin zegt inlichtingendienst VS

Linkedin moet oppassen voor Chinese spionnen. Dat zegt ONCIX, het Amerikaanse bureau voor contraspionage eerder deze week tegen persbureau Reuters. Dit bureau ondersteunt en faciliteert de geheime diensten en daardoor komt deze bewering niet bepaald uit de lucht vallen.

Volgens het bureau gebruiken Chinese geheime diensten het professionele sociale netwerk voor de werving van nieuwe spionnen. Via het netwerk zouden naar verluidt het vooral hebben gemunt op Amerikaanse staatsburgers die toegang hebben tot gevoelige informatie. Het gaat daarbij zowel om overheids- als bedrijfsmatige inlichtingen.

 

Duizenden gebruikers

William Evanina, hoofd van het ONCIX, zei eerder deze week tegen persbureau Reuters dat LinkedIn meteen actie moet ondernemen. Het bedrijf is daartoe intussen gesommeerd door zowel de politie als de Amerikaanse geheime diensten.

Volgens Evanina benaderen de Chinezen duizenden gebruikers van het netwerk via nepprofielen. Daarbij noemt hij geen aantallen. Concrete cijfers zijn daardoor niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of het netwerk al in actie is gekomen en zo ja met wat.

Wel is het voor het eerst dat de activiteiten van de Chinese spionnen op deze manier openbaar wordt gemaakt en dat LinkedIn daarin met name genoemd wordt. Toch is het fenomeen niet helemaal nieuw. Eerder dit jaar berichtten de autoriteiten van zowel Duitsland als Groot-Britannië al voor dergelijke praktijken.

 

Gerelateerde berichten...

X