Claimzaak tegen TikTok mag verder bij Nederlandse rechter

TikTok icoon op smartphone privacyzorgen

De massaclaim tegen TikTok mag verder bij de Nederlandse rechter. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam. Volgens hen zijn ze zelf bevoegd om te oordelen over de klacht dat het bedrijf de privacy en de consumentenrechten van kinderen zou schenden.

In de Nederlandse claimzaak tegen de populaire filmpjesapp TikTok hebben Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) en de Consumentenbond daarmee eerste succes geboekt. Volgens de belangenorganisaties schendt TikTok de privacy van meer dan 1,5 miljoen kinderen omdat het bedrijf allerlei gegevens verzamelt van gebruikers van de app. Ze eisen dat TikTok daarmee stopt. Ook vinden ze dat illegaal verkregen persoonsgegevens van kinderen moeten worden vernietigd en dat TikTok per kind minstens 1000 euro schadevergoeding zou moeten betalen. De totale claim komt zo neer op zo’n 2 miljard euro.

Verweer

TikTok zei in het verweer dat de rechter in Nederland geen recht van spreken heeft, omdat het van oorsprong Chinese bedrijf niet uit Nederland komt. Dat verweer houdt volgens de rechter dus geen stand. Ook een verzoek van TikTok om de zaak aan te houden is afgewezen. Daardoor kan de procedure verder gaan.

Een woordvoerder van de Consumentenbond denkt intussen dat het nog wel tot 2024 kan duren voor de zaak echt inhoudelijk behandeld wordt. Eerst moeten de eisende partijen nog ontvankelijk worden verklaard en moet er een exclusieve belangenbehartiger komen. De schatting nu is dat de zaak pas in de loop van 2024 zal dienen.

AVG-boete

De zaak tegen de Chinese filmpjesapp staat niet op zich. Vorig jaar kreeg TikTok al een tik op de vingers in Nederland. Toen kreeg het platform een boete van 750.000 euro voor het schenden van de bepalingen van de AVG. Dat gebeurde doordat gebruikers in Nederland alleen een Engelstalige privacyverklaring kregen.

Volgens de wet hoor je dit in elk land in je eigen taal te doen. En dat geldt zeker voor TikTok, waar het overgrote deel van de gebruikers jongeren zijn. TikTok legde zich bij deze boete neer, maar volgens bronnen zal dat niet gaan gelden voor deze massaclaim.

Stichting

Stichting Massaschade & Consument startte vorig jaar een collectieve actie tegen TikTok vanwege schending van de privacy van haar ruim drie miljoen Nederlandse gebruikers. De helft van de ondervraagde TikTok-gebruikers zegt bereid te zijn een actie te steunen om de privacy en veiligheid van gebruikers te verbeteren (49%). Dit is vier keer zo hoog als de groep die zegt hier niet toe bereid te zijn (12%).

De stichting is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk die opkomt voor de rechten van consumenten bij massaschade. Eerder vorig jaar begonnen zij ook al een collectieve actie tegen Airbnb, waarin het voor meer dan één miljoen consumenten een vergoeding vordert voor ten onrechte betaalde servicekosten.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...