2min Security

Consumentenbond daagt Google voor rechter

Consumentenbond daagt Google voor rechter

De Stichting Bescherming Privacybelangen en de Consumentenbond dagen techreus Google voor de rechter. Aanklacht is de grootschalige privacyschendingen bij gebruikers van de diensten van het bedrijf.

De partijen eisen dat het techbedrijf stopt met constante surveillance en persoonsgegevens ongevraagd delen via online advertentieveilingen. De partijen eisen daarnaast  een schadevergoeding voor de consumenten. In eerste instantie zijn dat de ruim 82.000 Nederlanders die zich  hebben aangesloten bij de massaclaim, die 23 mei van start ging.

Stichting Bescherming Privacybelangen

De Stichting Bescherming Privacybelangen is de strijd tegen de datahonger van Google zelfs een speerpunt. De Stichting eist dat Google zijn praktijken fundamenteel aanpast. Daarnaast eist zij financiële compensatie voor alle Nederlandse consumenten die benadeeld zijn door Google’s systematische overtredingen van de wet.

Ada van der Veer, voorzitter van de Stichting: “De privacy van de consument is ernstig in het geding. Google volgt het gedrag van consumenten constant door de manier waarop het persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelt, verwerkt en gebruikt om daarmee geld te verdienen, zonder hun toestemming. Google weet wat je doet, waar je bent, wat je misschien wil gaan doen en waar je over nadenkt.”

Profielen

Volgens de voorzitter is Google met zijn diensten en producten het meest dominante databedrijf ter wereld. “Je kunt gewoon niet om Google heen, terwijl Google de privéactiviteiten, locatiegegevens, interesses en het zoekgedrag van al zijn gebruikers voortdurend continu observeert en vastlegt.
Google voegt de persoonsgegevens die het verzamelt samen om gedetailleerde profielen van het leven van consumenten op te stellen, en creëert hiermee producten en diensten die het aan derden verkoopt om zijn advertentieactiviteiten te voeden. Gebruikers tasten in het duister over de aard en omvang van die praktijken en zijn de controle en zeggenschap over hun persoonsgegevens kwijtgeraakt. Ook slaat Google deze data op in de Verenigde Staten zonder adequate bescherming tegen inzage door de Amerikaanse overheid.”

De Stichting stelt dat Google daarmee de privacywet op ongekende schaal overtreedt. De praktijken van Google komen neer op illegale surveillance en illegale commerciële exploitatie van persoonsgegevens. De impact hiervan op het persoonlijke leven van elke gebruiker, nu en in de toekomst, is onbekend.

Van der Veer: “De praktijken van Google zijn onaanvaardbaar en in strijd met het Nederlandse en het Europese consumenten- en gegevensbeschermingsrecht. De Stichting wil Google dwingen om hiermee te stoppen.”

Lees ook: