persoonsgegevens

cloud clouddiensten

Privacytoezichthouders wijzen overheden op vereisten clouddiensten

Een aantal Europese privacytoezichthouders wijzen overheden op vereisten en verantwoordelijkheden van clouddiensten.Het gaat om een lijst met aanbevelingen voor overheidsinstellingen die persoonsgegevens van burgers opslaan in de cloud. Zij benadrukken hiermee de verantwoordelijkheid van...

digitalisering en digitale ambities uitgebeeld

Algoritmetoezicht AP van start

Maandag ging het algoritmetoezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van start. Deze nieuwe functie van de autoriteit moet een impuls geven aan het toezicht op algoritmes. Voor deze coördinerende, sectoroverstijgende activiteiten richt de AP...

dataprotectie

Nominaties Nederlandse Privacy Awards 2023 bekend

De nominaties van de Nederlandse Privacy Awards 2023 zijn bekend. De uitreiking zelf gebeurt op 25 januari tijdens de Nationale Privacy Conferentie van ECP en Privacy First. Deze Awards bieden een podium aan organisaties...

software apps app-beveiliger

Tips voor veilig shoppen en nieuwe cyberbedreigingen

De afgelopen jaren was er sprake van een gestage toename van online shoppen. Dit jaar zou de omzet van webwinkels tijdens de feestdagen weleens recordniveaus kunnen bereiken. Ondertussen verwachten cybercriminelen dat de feestdagen voor...

digitale gegevens digitaliseringsstrategie

AP begrenst gebruik ggz-gegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) begrenst gebruik van ggz-gegevens van patiënten door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa wil zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg verplichten om informatie over hun patiënten te verstrekken. Met de informatie...

datadelen

VWS: routekaart voor hergebruik patiëntgegevens

Het ministerie van VWS gaat een visie en routekaart opstellen voor het secundair gebruik van patiëntgegevens. Dat blijkt uit de recente nota Informatieplan 2023-2027 . De notitie moet bijdragen aan verantwoord gebruik van zowel...

Dutch cloud cloudbeleid

Kabinet moet privacyrisico’s cloudbeleid aanpakken

Het kabinet moet de privacyrisico’s van het op handen zijnde vernieuwde cloudbeleid aanpakken. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een brief aan staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Het dringende advies komt na het...

X