Cloud-ERP haalt traditioneel ERP in

De omzet uit nieuwe lokaal geïnstalleerde ERP-systemen met licentiemodel ligt voor het eerst lager dan de omzet uit ERP in de cloud. Dat heeft IT-dienstverlener PwC berekend. Het bedrijf stelt zelfs dat de omzet uit cloud-ERP met Software as a Service, SaaS, dit jaar verdubbelen en de investeringen in lokaal geinstalleerde ‘on premise’-systemen juist met dertig procent dalen.

Volgens het consultancybureau is de trend logisch. Bedrijven moeten sneller in staat zijn in te spelen op nieuwe businessmodellen of eisen van klanten. Flexibele clouddiensten komen dan het snelst in beeld. Ze worden niet zelden bovenop hun traditionele ERP gebruikt. PwC noemt dit ‘hybride ERP’. Grotere behoefte aan mobiliteit en bereikbaarheid is de tweede oorzaak van de vlucht van cloud-ERP. Het moet immers overal bereikbaar zijn, ook via tablets en smartphones.

Een andere belangrijk voordeel van ERP uit de cloud zijn de lagere investeringskosten. Als het systeem eenmaal is geïnstalleerd liggen de maandelijkse kosten van een lokaal ERP weliswaar lager, maar over de hele levenscyclus zijn de kosten hoger. In het rapport adviseert PwC bedrijven bij hun overwegingen wel het hoofd koel te houden en niet zomaar de hype te volgen. Het resultaat van kosten en baten kunnen per sector verschillen.

De hybride cloud is overigens niet alleen in de ERP in opmars. Volgens Verizon maakt wereldwijd inmiddels 65 procent van alle bedrijven gebruik van een vorm van cloud. Steeds vaker geldt dat ook voor de bedrijfskritische workloads.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X