De cloud is een El Dorado – verdwalen is zonde

Kort geleden, op de Gartner IT Expo in Barcelona, hoorde ik Ed Catmull, CEO van de bekende animatie-filmstudio Pixar, een inspirerende keynote houden over het omarmen van complexiteit en het belang voor bedrijven om juist in deze dynamische tijd te experimenteren met digitale innovaties. Het was me duidelijk: Catmull heeft zijn boek Creativity, Inc., niet voor niets geschreven. Digitale disruptie is ‘zijn ding’, of zoals hij het zei: “Disruptie maakt me blij. Het zorgt ervoor dat we op onze tenen blijven lopen.”

Het mooie van onze tijd, met al zijn uitdagingen en complexiteit, is dat we de cloud hebben om digitale innovatie te versnellen. De cloud heeft zich ontwikkeld tot een waar El Dorado, vol innovatieve diensten. En die moet je ook wel inzetten, wil je geen doelwit worden van marktverstoorders die maar al te goed weten hoe ze de cloud voor zich kunnen laten werken.

Doen we dat dan ook massaal? Volgens Gartner heeft nog niet iedereen de mogelijkheden van cloudservices helemaal scherp. De analist signaleert veel aandacht voor migratie van backoffice-omgevingen naar de cloud, terwijl er nog zoveel meer mogelijk is, met name snelle experimenten met innovatieve oplossingen. Die zijn met weinig risico en geld prima uit te voeren.

Stoppen dan maar, met de bouw van dat ‘datacenter in de cloud’? Zeker niet. Een CIO kan het een doen en het ander niet laten. Het is een prima ambitie om bestaande workloads te cloud-enablen, zoals dat zo mooi heet, en het portfolio te rationaliseren. Daarmee speel je geld en schaarse mensen vrij voor innovatieve dingen.
Is de CIO niet tegelijkertijd de drijvende kracht achter digitale innovatie, zal de business zelf bij cloud providers gaan winkelen. In het extreme geval verliest de IT-organisatie het contact met de business.

En de CIO van nu zal maar al te graag een hoofdrol in de digitale innovatie spelen. De business vraagt om hulp bij het realiseren van de future mode of operation. Niets minder dan dat. De CIO biedt daarvoor de ruimte, maar let ook op aspecten als security en compliance. Het is maar al te makkelijk om allerlei services te integreren en aan te haken bij de API’s van prachtige clouddiensten. De controle kan verloren gaan, de kosten zullen oplopen. De CIO van nu is dus de ideale gids in El Dorado.

Ed Catmull van Pixar roept ons op: “Geef ruimte, pak die ruimte, de mogelijkheden zijn er!” In Barcelona zag ik bijvoorbeeld diverse partijen die no- of low-code oplossingen voor PaaS (Platform-as-a-Service) aanbieden. PaaS an sich is te ingewikkeld voor een modale gebruiker, maar met dit soort citizen development wordt de drempel om innovatieve diensten te ontwikkelen een stuk lager.
Bedrijven in bepaalde branches kunnen bovendien hun innovatieproces enorm versnellen met verticale, branchegerichte clouddiensten, bijvoorbeeld voor telecom en automotive.

El Dorado bestaat echt. Profiteer ervan en verdwaal niet.

Maarten Boerma is Director & Cloud Consulting Partner for Continental Europe bij Wipro

 

Gerelateerde berichten...

X