Gehackt door de Russen met ouderwetse wardriving

Met de recente onthulling van een spionageoperatie in het centrum van Den Haag herleven oude tijden uit de koude oorlog en de ICT. De zaak maakt snoeihard duidelijk dat het met informatiebeveiliging maar droevig gesteld is.

Toen in de jaren 90 van de vorige eeuw draadloze netwerken in opkomst waren, was het onder hackers een sport om te gaan ‘wardriven’. Met een computer, insteekmodule voor wifi en een antenne reed je door stadscentra. Je kon meeliften op de netwerken van anderen, kijken naar bestanden op computers en bij bedrijven netwerken overnemen. Het was eigenlijk te simpel.

De oude tijden herleven nu blijkt dat de Russische inlichtingendienst GRU precies deze methode gebruikt om her en der in te breken op netwerken van organisaties. Ze gebruiken daarbij de zeer populaire WiFi Pineapple, een kastje dat vaak opduikt bij presentaties over beveiliging om de gevaren van draadloze netwerken te demonstreren.

De zaak maakt duidelijk dat de GRU gevoelige documenten prima via een draadloze verbinding op afstand kan ophalen. Goede beveiliging zou wifiverbindingen anders behandelen dan fysieke verbindingen en er in een aantal gevallen zelfs voor kiezen om documenten in het geheel niet via een netwerk toegankelijk te maken. In al die jaren is er maar weinig verbeterd.

Dankzij onze laksheid kunnen inlichtingendiensten, criminelen en anderen kinderlijk eenvoudig toegang krijgen om documenten te stelen, beschadigen, vernietigen of te plaatsen. Het schokkende ervan is dat het niet meer vereist dan vaak gratis software, goedkope standaardcomputers of een WiFi Pineapple en een beetje knappe antenne. Sterker nog: in de tijden van het wardriven waren we in de hackerscene dol op Pringles-chips. Niet zozeer omdat ze lekker zijn, maar vooral omdat de blikken perfecte richtantennes zijn voor wifi. We krikten er de reikwijdte van netwerken fors mee op van enkele honderden meters tot zelfs enkele kilometers.

Het is nog een geluk dat de Russen vanuit een auto besloten te hacken. Ze hadden ook kunnen kiezen voor de patser-optie: niet alleen parkeren bij het Marriott Hotel, maar er meteen in te checken om vanuit een knappe kamer voorzien van deugdelijk roomservice en een kaartje ‘niet storen’ aan de deur rustig te hacken. Eerst bij het OPCW om vervolgens de doos Pringles een kwart slag te draaien naar het Catshuis toe.

Maar goed, de hackers zaten wel in de auto en werden bovendien gestoord. “Met het onthullen van de werkwijze van de GRU maken we het de GRU moeilijker en vergroten we tegelijkertijd onze eigen weerbaarheid,” zei de Minister van Defensie trots. Ik onderschrijf die boodschap en pleit al langer voor meer openheid over hoe incidenten verlopen. Maar het is ook onze collectieve taak om twintig jaar na het wardriven eindelijk eens de naïviteit van ons af te schudden. Laten we onze beveiligingsmaatregelen nu écht richten op dreigingen die we al ruim twintig jaar in het vizier hebben.

 

Brenno de Winter

brenno de winter werkt al heel lang in IT

Gerelateerde berichten...