Het tijdperk van AI en Machine Learning in cybersecurity

De tactieken, technieken en procedures (TTP’s) van cybercriminelen zijn dreigender geworden. Geavanceerde dreigingen zoals ransomware, cryptojacking, phishing en supply chain attacks nemen explosief toe. Daarbij voegt de toenemende afhankelijkheid van digitale middelen van werknemers wereldwijd nog een extra facet toe aan het groeiende aanvalsoppervlak. In een poging om deze uitdagingen het hoofd te bieden, houden CISO’s zich voortdurend bezig met het ontwikkelen, onderhouden en bijwerken van hun cybersecurity-strategieën en -oplossingen.

Zo zorgen CISO’s ervoor dat de beveiligingsarchitectuur van een organisatie bestand is tegen het alsmaar ontwikkelende dreigingslandschap. Dit betekent dat ze een toolstack moeten kiezen die in staat is om complexe cyberdreigingen in het razende tempo waarin deze zich voordoen te bestrijden. Aangezien reactieve security-oplossingen de inventieve cybercriminelen niet langer kunnen bijbenen, zijn proactieve oplossingen noodzakelijk om een adequate verdediging op te bouwen.

Gelukkig beseffen veel CISO’s dat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) nodig zijn om geavanceerde cyberdreigingen te identificeren en hierop te reageren. AI is ontworpen om computers menselijk reactievermogen te geven. ML analyseert voortdurend gegevens om bestaande gedragspatronen te vinden, beslissingen te nemen en conclusies te trekken – om uiteindelijk nieuwe malware te detecteren.

Onschatbare waarde

Samen kunnen AI en ML zeer effectief worden ingezet tegen moderne dreigingen. De mogelijkheden gaan verder dan alleen  identificeren en markeren van bekende dreigingen. AI en ML zijn ontworpen om nieuwe dreigingspatronen te leren kennen en nieuw, kwaadaardig gedrag te identificeren op basis van hun gelijkenis met bestaande exploitaties, TTP’s van dreigingsactoren en malware. Het toepassen van AI en ML is dan ook van onschatbare waarde bij het versterken van de cyberbeveiligingsstrategie van een organisatie.

  • Met AI en ML kan een beveiligingsoplossing autonoom schadelijke bestanden en processen vroeg in de levenscyclus van de aanval detecteren en voorkomen. De meeste malware-aanvallen kunnen worden voorkomen en verholpen voordat ze worden uitgevoerd, waardoor het aanvalsoppervlak wordt verkleind en de belasting voor het malwaretriageteam van de organisatie wordt verlaagd.
  • AI en ML, in combinatie met krachtige monitoringmogelijkheden, bieden SOC-analisten vergaand inzicht in wat er op een apparaat is gebeurd tijdens een cyberbeveiligingsincident. In plaats van een lang, handmatig triageproces te ondergaan, ontvangen analisten vooraf gecorreleerde verhaallijnen die de relaties tussen gebeurtenissen onthullen. Hierdoor is het meestal niet nodig om verdere forensische hulpmiddelen te gebruiken.
  • Een beveiligingsoplossing die wordt ondersteund door AI biedt gebruikers de mogelijkheid om het beveiligingsniveau te selecteren dat ze willen automatiseren. In het geval van bijvoorbeeld een geïnfecteerd apparaat kan automatisch herstel worden ingeschakeld voor verdachte activiteiten. In andere situaties kan een meer tolerante regel worden ingesteld, waardoor verdachte activiteiten waarschuwingen kunnen genereren, maar dan zonder geautomatiseerde herstel.
Automatisering

De beste aanpak voor CISO’s die een schaalbare beveiligingsstack bouwen, is om AI en ML te verenigen met deskundige analisten. Een slimme mix hiervan kan een IT-team versterken en eventuele zwakke punten afdekken. De sleutel tot deze aanpak ligt in automatisering. Endpoint Protection (EPP) en Endpoint Detection and Response (EDR) combineren automatisering naadloos met zowel AI als ML om geavanceerde aanvallen in real-time, op machinesnelheid en zonder extra tussenkomst van security medewerkers te detecteren en te verhelpen. Dit betekent dat bedrijven hun middelen kunnen richten op het aanpakken van bedrijfsspecifieke taken. Een EPP-oplossing vervangt ook legacy anti-virus- en anti-malware-oplossingen en kan worden geschaald en afgestemd op de specifieke eisen en processen binnen een bedrijf.

Neem contact met ons op of vraag een demo aan voor meer informatie over hoe SentinelOne organisaties helpt met het voorkomen, het opsporen en het real-time herstel van dreigingen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X