Het veelpotige schaap

Veel publicaties over IT behandelen de meest exotische ontwikkelingen, zoals BlockChain, Artificial Intelligence of Edge Computing. Dat is sexy. Maar de harde realiteit van alledag is dat heel veel it-managers hun handen al ruimschoots vol hebben aan het draaiende houden van de hele spullenboel: ‘keeping the lights on’.

Nu de oudere generatie it-manager – de stereotype ‘machthebbers’ – ruimte maakt voor vers bloed, rijst de vraag: waar moet een it-manager anno nu aan voldoen? Anno nu: steeds complexer wordende it-landschappen die steeds hoger geschoolde professionals vereisen; de noodzaak om het business-IT-alignmentproces verder uit te kristalliseren; sterk toegenomen aandacht voor security, privacy, compliance, flexibiliteit en agility; groeiende behoefte aan innovatie om in de pas te kunnen blijven met legacy-vrije startups. Daarnaast moet de it-afdeling al flink wat stappen hebben gezet in de transitie van kostenpost naar geloofwaardige businesspartner. De it-manager anno nu? Een schaap met vijf poten is er niets bij.

Volgens de buitengewoon informatieve gids van Proact – The changing role of the IT manager – is nieuwsgierigheid een voorname vereiste voor de hedendaagse it-manager. Het spreekt bijna voor zich dat IQ en EQ in hoge mate aan boord zijn, maar daar komt nu dus ook CQ bij: de Curiosity Quotient. Praat met de business, met collegae, met analisten, met leveranciers, met concurrenten, met een betrouwbare adviseur. Kortom: steek je licht op en leer. De silocultuur heeft definitief afgedaan.

Lef is eveneens een belangrijke vereiste. De enorme impact van nieuwe technologieën op bestaande businessmodellen, en de voortdurende dreiging van disrupties van buitenaf, schreeuwen om grote beslissingen. De urgentie daarbij kan flink oplopen. Behoud desondanks je innerlijke rust en spring niet blindelings in het diepe. Ga eerst te rade bij een betrouwbare adviseur over methodologie, technologie en de ‘match’ met de organisatie.

De enige constante is verandering en het tempo gaat omhoog. Innovatie met cloud-technologie, DevOps, service design en veel meer is een must. De gids van Proact beschrijft tot in detail – en met oog voor de geschiedenis – hoe IT van een ‘nee-afdeling’ kan transformeren naar een ‘ja-afdeling’. Hoe het de ketenen van budgettekorten en technische beperkingen afwerpt en een baken van innovatie wordt voor de organisatie.

De it-manager anno nu, het veelpotige schaap, bestaat. Wil jij ook stappen maken? Download dan nu de Proact Gids The changing role of the IT manager.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X