Hoe word ik Cisco-gecertificeerd?

Het bezitten van Cisco-certificeringen opent veel deuren. De certificering toont aan dat je beschikt over kennis van Cisco-software en/of –hardware. Veel werkgevers hechten bij sollicitaties waarde aan deze certificeringen en het zorgt ervoor dat je gemakkelijker een interessante functie vindt. Maar wat is Cisco precies en hoe word je Cisco-gecertificeerd?

Wat is Cisco?

Het bedrijf Cisco is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat gespecialiseerd is in een breed scala aan netwerkapparatuur. Bij netwerkapparatuur moet je denken aan routers, switches, IP-telefonie, firewalls en servers. Cisco is echt een begrip in de ICT-wereld en staat voor kwaliteit op het gebied van netwerkapparatuur en netwerkoplossingen. Naast het feit dat Cisco diverse netwerkoplossingen en hardware aanbiedt, hebben ze ook enkele certificeringstrajecten opgezet.

Cisco Certificeringen

De Cisco certificeringen zijn onderverdeeld in 5 verschillende niveaus, variërend van Entry tot Architect. Het Entry-niveau is voor IT-professionals die geïnteresseerd zijn in een carrière als netwerk professional. Op het Associate-niveau kan je meteen aan de slag met netwerkinstallaties, los je problemen op en ontwerp je ze. Het Professional-niveau laat zien dat je veel expertise en ervaring hebt op het gebied van netwerken. Als IT-professional met de Expert-certificering op zak heb je diepgaande technische netwerkkennis en werk je samen met Netwerkarchitecten. Op Architect-niveau ben je bezig met het vertalen van de bedrijfsstrategie naar technische infrastructuurvereisten. Het Architect-niveau van Cisco is wereldwijd erkend en het meest prestigieuze niveau.

Cisco Certificeringen overzicht

In het onderstaande overzicht zijn alle certificeringen van Cisco te vinden.

   Entry Associate Professional Expert Architect
CCT DevNet Associate DevNet Professional CCDE CCAr
CCNA CCNP Enterprise CCIE Enterprise Infrastructure CCIE Enterprise Wireless
CCNA Cyber Ops CCNP Collaboration CCIE Collaboration
CCNP Data Center CCIE Data Center
CCNP Security CCIE Security
CCNP Service Provider CCIE Service Provider

 

Route naar Certificering

De route die je aflegt om Cisco-gecertificeerd te worden is bij iedere certificering hetzelfde. Eerst kies je de gewenste certificering, daarna bestudeer je de examenstof en maak je een proefexamen om jezelf te testen. Slaag je voor dit examen met vlag en wimpel? De kans is groot dat je ook slaagt voor je echte examen.

Gewenste Certificering

Het is belangrijk om een certificering te kiezen die het beste aansluit bij je niveau en rol. Als Cisco nieuw voor je is kun je het best kiezen voor de Entry-niveau CTT-certificering. Na het behalen van deze certificering ben je in staat om ondersteuning en onderhoud te verlenen voor Cisco-routers, switches en besturingsomgevingen. Perfect om je carrière mee te starten. Verder kan het nuttig zijn om te kijken welke certificeringen aansluiten bij je dagelijkse werkzaamheden.

Voorbereiding examen

Nu duidelijk is welke certificering je wilt behalen, wordt het tijd om jezelf voor te bereiden op het examen. Het voorbereiden kan bestaan uit zelfstudie, klassikale trainingen, het kijken van video’s, en e-learning te volgen. Meer tips vind je in onze blog.

Oefen voor het examen

Het maken van een proefexamen is bij uitstek geschikt als graadmeter om te kijken of je de stof genoeg bestudeerd hebt. Je wordt niet alleen inhoudelijk getest, ook krijg je een indruk hoe het examen is opgebouwd. Dit voorkomt onaangename verrassingen tijdens het examen. Ook kan je testlabs maken die je beter voorbereid het examen laten ingaan.

Examen doen en slagen

Het verschilt per examen of je meteen na het maken het resultaat te zien krijgt. Ook de hoeveelheid vragen en tijd verschillen per examen. Na het afronden van alle examens die vereist zijn bij een certificering, ben je officieel Cisco-gecertificeerd.

Gerelateerde berichten...

X