Dit is waarom Linux in de plus zit en Windows in de min

Nog niet zo lang geleden presenteerde marktanalist IDC onderzoekscijfers over de marktpositie van de verschillende besturingsystemen. Daaruit blijkt dat Linux de snelste groeier is in de werkplekomgeving. Ten opzicht van 2014 is het Linux marktaandeel met 7% gegroeid terwijl het Windows platform in diezelfde afgelopen drieënhalve jaar 7% moet inleveren. Waar Steve Ballmer, voormalig CEO van Microsoft, het Linux besturingsysteem nog de meeste vreselijke ziekte toedichte, kondigde het Amerikaanse softwarebedrijf april dit jaar een eigen Linux-variant aan met Azure Sphere. Daar kwam nog een schepje bovenop met de aankoop van GitHub, leverancier van opensource software en buitengewoon populair bij software-ontwikkelaars. Het is duidelijk dat ook zelfs de grootste Linux-hater om is. Zoals marktanalist IDC eveneens bevestigt, profiteert Linux van de toenemende beheercomplexiteit en veiligheidsdreigingen. Het platform is immers minder kwetsbaar, flexibel en relatief goedkoop in het beheer. De Linux groei is geen tijdelijke opleving. Het zal een blijvertje zijn gezien de verdergaande digitale uitdagingen die op ons afkomen.

 

Roep om meer veiligheid en flexibiliteit stimuleren Linux groei

In een wereld waarin de diversiteit aan werkplekapparatuur alleen maar toeneemt en digitale veiligheid steeds meer onder druk komt te staan, zoeken IT-professionals naar een virtuele werkomgeving waarbij het beheer wordt losgekoppeld van de type apparatuur. Het zou niet langer mogen uitmaken of iemand een mobiele of vaste werkplek heeft. Onderzoek leert dat inmiddels het merendeel van de werkende Nederlanders een flexibele werkplek heeft. Vanuit huis of op weg naar de klant zijn werk doet. Deze toenemende mobiliteit zorgt ook voor meer zorgen op het vlak van veiligheid. Want hoe zorg je ervoor, dat gevoelige informatie niet letterlijk en figuurlijk op straat komt te liggen als data op de lokale computer staat? IT-beheerders vinden steeds meer hun weg naar een gecentraliseerde beheeromgeving waarbij ze regie houden op alle apparatuur, ongeacht type device of merk van de toestellen. Op zo’n moment komt de op Linux gebaseerde beheeromgeving om de hoek kijken. Duizenden software-ontwikkelaars testen dag in dag uit de veiligheid van Linux. In tegenstelling tot het Windows platform wordt hiermee veiligheid beter gegarandeerd. De betrokkenheid van deze software-ontwikkelaars zorgt er ook voor, dat de kosten voor applicatie-ontwikkeling relatief lager zijn. Het is immers een ideaal platform voor zowel het bouwen als testen van applicaties.

 

Werkplek in de cloud

Een andere ontwikkeling die Linux verder de lift in helpt, is het stijgend aantal Internet-of-Things oplossingen. Veel virtuele IoT-oplossingen draaien op een Linux platform. Ook dat zorgt voor meer eenvoud in het beheer.

Steeds meer technologiebedrijven erkennen dat Linux een belangrijke groei doormaakt. Niet voor niks zit Linux in het hart van de Amazon cloud. Dell spreekt over de lage licentiekosten van Linux als belangrijkste drijfveer voor groei. En processorleverancier AMD geeft aan dat open stack en opensource meer en meer gemeengoed zijn.

Last but not least, kunnen we uiteraard niet om de cloud heen. Ook de kosten voor de werkplek verschuiven van Capex naar Opex. De groeiende aandacht voor het Desktop-as-a-Service concept vraagt ook om een veilige, kostenefficiënte en flexibele softwaregedreven aanpak van de werkplekomgeving. Linux heeft alles in huis om dat waar te maken.

Meer weten over onze aanpak in werkplekbeheer? Kijk op www.werkplekbeheer.org of www.igel.com.

Hans Vogel is country manager bij IGEL technology

 

 

Gerelateerde berichten...