Je rechten op internet verdedigd door een ICT recht advocaat

Sinds het internet bestaat, wordt er eigenlijk al gekeken naar welke rechten je hebt online. In het begin werden lukraak teksten en vooral foto’s gekopieerd, gedownload en als ‘eigendom’ op andere sites gezet. Dit leidde tot discussies over hoe je creatieve eigendom beschermd kan worden op een open medium als het internet.

Maar er volgde al snel meer problemen op internet, waaronder het stelen van gevoelige informatie en het verkopen van deze informatie via louche websites. Om gedupeerden te kunnen helpen, werden er nieuwe regels opgesteld die de veiligheid van gegevens en je creatieve eigendom beter beschermen. En mocht het dan toch zijn dat je de dupe wordt van cybercrime, dan kun je altijd terecht bij een advocaat ICT recht.

 Wat is ICT recht?

Al zou het wel wenselijk zijn, een ‘Wetboek voor het ICT recht’ is er niet. Wel zijn er veel verschillende ‘gewone’ wetten die van toepassing zijn op ICT en het internet en ook als zodanig toegepast kunnen worden in een rechtszaak rondom ICT of internet. ICT recht omvat namelijk verschillende rechtsgebieden en dat is weer afhankelijk van de situatie. Heb je bijvoorbeeld een geschil met een opdrachtovereenkomst tussen je bedrijf en een ICT’er, dan valt dit onder het algemene verbintenissenrecht. Veroorzaken hackers een datalek en gaan ze er met je informatie vandoor, dan kun je je beroepen op computervredebreuk en het privacyrecht. En worden je teksten van je website klakkeloos gekopieerd, dan zijn daar de wetregels voor auteursrecht en het recht van je intellectueel eigendom op van toepassing. Om al deze situaties een beetje onder een noemer te scharen, spreken we dus van ICT recht.

 Dupe van cybercrime

Het kan ons allemaal overkomen; je klikt op een verkeerde link en wordt ineens gechanteerd. Maak maar even wat bitcoins over en het is voorbij – hoop je, maar dat is gewoon niet zo. Een datalek kan ervoor zorgen dat je gegevens worden verkocht op het ‘dark web’, waardoor de gedupeerden waarvan deze gegevens nu op straat liggen allerlei problemen krijgen. Of je had een goede IT’er in huis die ineens contractbreuk pleegt.

Of je nu slachtoffer bent van cybercrime, er verantwoordelijk voor wordt gehouden of een geschil hebt op het gebied van ICT en internet, geef dit altijd aan bij de politie. Zelfs al wordt er gedreigd dat je dat beter niet kan doen. Alleen door dit te melden (melden kan zelfs anoniem) kunnen daders gepakt worden. Doe je daadwerkelijk aangifte van de misdaad die er tegen je is begaan, dan kunnen de hackers of andere verantwoordelijken voor het gerecht worden gebracht. Zorg dan dat je wordt bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat die alles weet van ICT.

 ICT advocaat

Wat maakt een advocaat gespecialiseerd in ICT recht zo fijn om aan je zijde te hebben tijdens een ICT rechtszaak? Het antwoord zit al opgesloten in de vraag; omdat deze advocaat alles weet van ICT, de problemen waar je tegenaan kan lopen en hoe je het beste een rechtszaak rondom internet en ICT tot een goed einde kan brengen. Je wil immer dat het recht zegeviert, de daders bij cybercrime achter tralies verdwijnen en jij misschien wel schadeloos wordt gesteld. De wereld van informatievergaring, opslag van persoonsgegevens, auteursrecht en intellectueel eigendom is zo ingewikkeld en kwetsbaar, dat een advocaat die hier alles over weet juist extra gewenst is. Naast het feit dat de ICT advocaat alles weet over de juridische regels en wetten waar bepaalde problemen mee aangevochten kunnen worden, weet hij of zij ook alles van informatica, internet en IT. Deze technische kennis zorgt ervoor dat de advocaat ook precies weet hoe het werkt en dat daarom het inbreken op een computer van een bedrijf door een buitenstaander echt strafbaar is.

 Schakel een kenner in

Het lijkt de laatste tijd wel een sport om in te breken bij de computer van grote en kleine bedrijven of om chantagebrieven te sturen per mail. Iedere vorm van cybercrime, inbreuk op privacy en andere misdaden in de ICT branche pakt een goede advocaat gespecialiseerd in ICT recht aan. Ben je slachtoffer van een dergelijke inbreuk via internet? Doe aangifte en schakel een goede advocaat in die alles weet van ICT. Dit zal je zaak zeker bevorderen en tot een goed einde brengen. Daarnaast kan een ICT recht advocaat je tijdens het hele proces begeleiden.

 Een eigen Wetboek voor het ICT recht zou geen overbodige luxe zijn. Gelukkig zijn er advocaten die verstand hebben van recht en ICT waarop je kan rekenen.

Lees ook:
  • MediaJungle, Anonimizer en KinderDPIA winnen Privacy Award
  • Waarom beschermen we onze havens maar niet ons internet?

Gerelateerde berichten...