Vijf redenen om niet te migreren naar Windows 10

Het lijkt een logische stap. Windows 7 houdt op te bestaan dus is het hoog tijd voor een migratie naar Windows 10 in de desktop omgeving. Maar is dat wel zo logisch? Inmiddels laten ervaringsfeiten en – cijfers zien dat het goedkoper, sneller en veiliger kan. Het alternatief is converteren naar een Linux besturingssysteem. En wat zo mogelijk nog belangrijker is, met de inzet van bijvoorbeeld een IGEL OS hoef je je hardware niet langer afhankelijk te maken van software-updates. Zo kan pc hardware die nog lang niet afgeschreven is als er weer een nieuw besturingssysteem komt veel langer mee. Gebruikers hoeven niks te merken van de keuze voor een Linux besturingssysteem. Die halen Windows 10 eenvoudig uit de cloud. Kortom, denk goed na voordat je de stap naar Windows 10 op de desktop maakt. We zetten vijf punten op een rij die je doen afvragen of dat nu wel de meest verstandige keuze is.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n kleine 40% van de pc-gebruikers nog altijd gebruik maakt van het Windows 7 besturingssysteem. Op 14 januari 2020 presenteert Microsoft de laatste veiligheidsupdate. Daarna wordt het populaire besturingssysteem niet meer ondersteund. Dus veel organisaties bereiden zich voor op een migratieproces naar Windows 10. Een goede aanleiding om eens een gedegen analyse te maken van de kosten, het beheersgemak en de prestaties van het besturingssysteem voordat je klakkeloos het migratieproces in gang zet. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten van de analyse:

 

1.Apparatuur moet Windows 10 compatible zijn

Niet alle hardware is geschikt voor het nieuwe Windows 10 besturingssysteem. Bij een migratie naar de Microsoft-software zal zo mogelijk nieuwe hardware aangeschaft moeten worden. Dat terwijl die apparatuur misschien nog lang niet afgeschreven is. Met de inzet van een IGEL OS heb je daar geen last van. Dit Linux besturingssysteem is geschikt voor nagenoeg alle hardware. Daarmee kan jouw apparatuur veel langer mee.

 

2.Tijd, geld en expertise voor Windows 10 uitrol

Ervaring leert dat de uitrol van Windows 10 veel tijd, geld en expertise kost. Installatie van het Linux besturingssysteem kost zo’n 10 minuten. Daarbij heb je veel minder kennis nodig dan bij de installatie van Windows 10. Dat vraagt om expertise van bijvoorbeeld Microsoft System Center Configuration Manager, SQL Serverquery Language, Microsoft Powershell en uiteraard Windows 10 en Windows Server 2016. De implementatie van het IGEL OS is voor iedere IT-beheerder een relatief fluitje van een cent.

 

3.Linux is veiliger dan Windows

Hoge bomen vangen veel wind. Zo ook het Windows besturingssysteem dat ongeveer het meest aangevallen besturingssysteem is dat er bestaat. Helaas worden we bijna maandelijks geconfronteerd met nieuwe kwetsbaarheden in de Microsoft software. Dat is niet het geval bij het Linux OS.

 

4.Keer op keer updaten versus een stabiele omgeving

Met het gebruik van meer dan 2000 pc’s ben je al gauw zo’n 25 uur per maand tijd kwijt aan het regelmatig updaten van nieuwe Windows software plus bijbehorende applicaties. Dat kan natuurlijk automatisch gebeuren. Echter, dat is niet altijd wenselijk omdat je zeker wilt weten dat bedrijfsprocessen niet onnodig verstoord worden.

 

5.Gebruikers starten sneller op in een Linux omgeving

Uit meerdere testen is gebleken, dat het opstarten van een IGEL OS sneller gaat dan het opstarten van Windows 10. We gebruiken onze endpoints steeds vaker om verbinding te maken met de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) of Server Based Computing (SBC) omgeving. Dan is het zaak dat je gebruikers een snelle, veilige en stabiele poort biedt naar alle denkbare applicaties al dan niet vanuit een cloudomgeving.

Met de keuze voor een Linux OS is het dus niet alleen prettiger zakendoen voor de IT-manager. Ook gebruikers profiteren van snelheid, veiligheid en betere prestaties. Heeft u de analyse al gemaakt?

Martijn van Tricht is consultant bij IGEL Technology BV

 

 

 

Gerelateerde berichten...