Ziekteverzuim verlagen? Kijk eens naar de monitor

Een vriendin van mij is fotografe. Haar camera gaat natuurlijk ook mee op vakantie, net als een laptop om de foto’s direct op een wat groter scherm te bekijken en eventueel bewerken. Al doet ze dat laatste veel liever thuis, op haar losse monitor met hoge resolutie en stabiele kleurweergave. ‘Ik word gek van dat beeld op mijn laptop, ik heb nauwelijks een idee hoe de kleuren écht zijn’, klaagde ze tegen me. Heel herkenbaar. Niet alleen fotografen werken graag met een kwalitatief goede monitor. Ook voor kantoormedewerkers maakt de beeldkwaliteit een wereld van verschil.

 

Dat bleek wel toen ik een paar maanden geleden een groot accountantskantoor bezocht dat een jaar daarvoor had besloten om alle medewerkers die vaak bij klanten zitten alleen nog maar een laptop te geven. Dat scheelde immers enorm in de kosten. Een begrijpelijke afweging, maar waar ze geen rekening mee hielden, was de ergonomie voor medewerkers. De meesten van hen zaten toch de helft van de tijd op kantoor. En dan moesten ze het doen met het kleine scherm met lage resolutie en beperkte instellingsmogelijkheden van de laptopmonitor. Mensen die dat wilden konden wel een los toetsenbord krijgen, maar een aparte monitor, daar werd niet aan gedacht. De klachten waren niet van de lucht.

 

Wij boden ze aan om onze monitoren een paar weken op proef te gebruiken. Wat gebeurde? Waar de discussie tot dat moment enkel draaide om het investeringsbudget, was het gespreksonderwerp nu ineens ziekteverzuim. De bedrijfsarts had namelijk drie medewerkers die regelmatig verzuimen met hoofdpijnklachten aangeraden om te kiezen voor een grotere monitor met stabieler beeld. Zo werd HR ineens een gesprekspartner en ging het gesprek over productiviteit. Wanneer je ogen minder vermoeid raken, kun je langer achtereen werken en heb je minder behoefte aan pauze. Je werkt dan bovendien geconcentreerder, iets wat voor accountants zeker van pas komt!
HR vond daarnaast ook medewerkertevredenheid een belangrijk thema. Zij hadden de klachten natuurlijk ook opgevangen.

 

Kortom, de bruikleenmonitoren kwamen er. Maar de IT-manager vond het niet nodig om medewerkers uitleg te geven over de vele instellingsmogelijkheden. Hij vond: ‘Een monitor is een monitor.’ Toen we ze kwamen ophalen, bleek dat hij toch zelf maar eens wat was gaan uitproberen. Hij was erachter gekomen dat de monitors beschikken over LED backlights die het blauwe licht reduceren. En hij had ook de papiermodus ontdekt, waarmee je de monitor de weergave van papier kunt laten simuleren zoals op het scherm van een e-reader. Handig als je lange documenten moet lezen. Wat hij niet wist, was dat de bruikleenmonitoren ook beschikten over een ingebouwde sensor die de het omgevingslicht meet en daarop automatisch de contrastverhouding van het beeldscherm aanpast. Maar dat het beeld rustig was aan zijn ogen, dat had hij wel gemerkt.

 

Uiteindelijk moest natuurlijk de investeringsbeslissing worden genomen. En wat bleek toen: het bedrijf wilde niet alleen de accountants die op een laptop werken een vaste monitor geven, ook alle medewerkers met een vaste pc kregen een EIZO-monitor. Het bleek namelijk dat de monitoren die twee jaar daarvoor standaard bij de pc’s waren meebesteld niet aan de nieuw opgestelde kwalificaties voldeden. Bovendien vertoonden de eerste monitoren nu al gebreken. Om problemen voor te zijn besloot dit bedrijf over te stappen op duurzame monitoren die met elk merk thick of thin client kunnen samenwerken. De investering mag dan misschien wat hoger zijn, maar de total cost of ownership daalt. En de medewerkers? Die zijn blij met de rust aan hun ogen.

 

Weten welke specificaties van belang zijn voor monitoren in een kantooromgeving? Kijk voor meer informatie op https://www.eizo.nl/alle-gebruikstoepassingen/office/alle-gebruikstoepassingen/

 

Ewald Verholt is general manager bij EIZO Nederland

Gerelateerde berichten...