“Combinatie van 5G en wifi kan gouden keuze zijn”

wifi

De uitrol van 5G-netwerken verliep grotendeels parallel met de introductie van wifi 6. Voor wie niet kan kiezen tussen beide technologieën is het wellicht een tip beide netwerkmodellen met elkaar te combineren.

Eerder dit jaar hield TECHnalysis Research, een in Californië gevestigd marktonderzoeks- en adviesbureau, een enquête onder 400 Amerikaanse bedrijven die ofwel een bestaand privénetwerk hadden ofwel er een wilden toevoegen. Meer dan 70% van de respondenten gaf aan dat 5G hun bestaande wifi-infrastructuur zou verbeteren. Op basis van de enquête zijn de meest voorkomende toepassingen voor private 5G de overdracht van sensordata voor Internet of Things (IoT)-toepassingen en het op afstand besturen van goederen.

Verouderde wifi-netwerken

Het TECHnalysis Research onderzoek toont aan dat veel bedrijven vertrouwen op verouderde wifi netwerken en apparatuur als het gaat om zakelijk internet en netwerken. Als deze bedrijven overwegen te upgraden naar wifi 6 – de nieuwste wifi-standaard – kan het nuttig zijn om ook private 5G te overwegen.

Vergeterde security

Het toevoegen van private 5G aan een bestaand wifi-netwerk heeft belangrijke voordelen. Ten eerste neemt de graad van security fors toe. Private 5G-netwerken vereisen een onderdeel dat een extra beveiligingslaag biedt: een SIM-kaart. Deze kaarten verifiëren een apparaat op het netwerk en zorgen voor de beveiligingslaag. Dit betekent dat een bedrijf kan eisen dat zijn belangrijkste toepassingen en systemen via private 5G alleen toegankelijk zijn voor apparaten die via hun SIM-kaart zijn geauthenticeerd.

5G als toegangspoort

Ook kan de combinatie van wifi- met 5G-netwerken een oplossing zijn voor dekkingsproblemen. Neem, bijvoorbeeld, een groot ziekenhuis. Of een mega-distributiecentrum of fabriek. Bij deze gebouwen kunnen Wi-Fi-netwerken tot het uiterste gaan. En met de huidige technologie fantastische dekking garanderen. Toch zijn apparaten die verbinding moeten maken met het internet, zoals robots en autonoom geleide voertuigen (AGV’s), slechts zo betrouwbaar als hun signaalsterkte. Een krachtig private 5G-netwerk met toegangspunten via small cells laat deze apparaten naadloos samenwerken. Zowel binnen gebouwen als buiten, waar de kans bestaat dat wifi-signalen uitvallen.

Profiteren van snelheid

Tot slot kunnen bedrijven profiteren van de doorvoersnelheid van 5G.Wanneer het veeleisende dataverkeer naar het 5G-netwerk wordt geleid, kan de organisatie profiteren van een sneller en efficiënter wifi-netwerk voor kantoormedewerkers.

Kortom: Voor bedrijven die zich afvragen wat de volgende stap is op het gebied van internet en netwerken, is het antwoord niet 5G of wifi. Het kan een combinatie beide technologieën zijn.

Gerelateerde berichten...

X