Neem de toekomst van technologie in eigen handen

Een flexibele IT-omgeving blijft essentieel. Je moet snel kunnen opschalen, je moet kunnen migreren naar de cloud en je moet continu kunnen vertrouwen op hoogwaardige netwerkverbindingen. En zeker nu medewerkers meer dan ooit op afstand werken, is een cybersecuritybeleid op zijn plaats waarin zero-trust en een optimale user experience hand in hand gaan. Wat betekenen al deze wensen, eisen en trends voor de toekomst van technologie?

Door Joris Leupen, CEO van Telindus Nederland

Cisco heeft eind 2021 onderzoek gedaan naar de manier waarop IT-besluitvormers, CIO’s en kantoormedewerkers, samen zo’n 1000 respondenten, kijken naar de toekomst van technologie.
Als het gaat om het aanpassen van de werkomgeving voor het hybride werken, dan verwachten zij vanuit technologisch oogpunt ondersteuning op een aantal vlakken. Twee derde van hen rekent bijvoorbeeld op flexibele, naadloze connectiviteit en toegang tot informatiebronnen en applicaties; hetzij op kantoor, hetzij op afstand. Het komt erop neer dat medewerkers waar zij dan ook werken kunnen vertrouwen op een IT-omgeving die hen veilig in verbinding brengt met elkaar, met bedrijfsprocessen en -applicaties. Security wordt hierbij steeds nadrukkelijker genoemd.

Medewerkers verwachten flexibiliteit van het management

Om de transitie naar het hybride werken met succes te voltooien, ben je er echter niet met technologie alleen. Het gaat om het vinden van een balans tussen technologie, processen en mensen. Dat betekent dat de cultuur en de managementstijl het hybride werken moeten ondersteunen en faciliteren. Medewerkers verwachten vooral flexibiliteit van het management: in het werken op afstand en in het bieden van flexibele werktijden. Wanneer je als organisatie nog altijd blijft vasthouden aan een model waarin gestuurd wordt op aanwezigheid op een vaste locatie, dan wordt het dus echt tijd om een ommezwaai te maken. Of het management te vervangen.

Kandidaten die buiten de gebaande paden denken

Deze flexibiliteit is nodig om een oplossing te vinden voor het kennis- en personeelstekort binnen IT. De selectiecriteria moeten worden verruimd, zegt 78 procent van de respondenten. Dan denken zij bijvoorbeeld aan meer open staan voor kandidaten die alleen op afstand willen of kunnen werken, die minder ervaring hebben of geen HBO- of WO-diploma bezitten.

Zoomen we in op de IT-beslissers onder de respondenten, dan valt op dat bijna een derde van hen zou overwegen kandidaten aan te nemen met onconventionele vaardigheden. Je vraagt je af of de nood zo hoog is, of dat zij met hun organisatie juist op zoek zijn naar mensen die buiten de gebaande paden denken en handelen. Wanneer je beschikt over enkele ervaren IT-mensen, die als coach kunnen optreden, is dit zeker een interessante denkwijze.

Betere connectiviteit met next-generation netwerken

Terug naar de vraag hoe je technologie voor je kunt laten werken. Dan raken we thema’s als security, connectivity en cloud. Het is duidelijk dat sneller internet heel belangrijk is voor een aantal respondenten, voor zowel op kantoor als thuis. Bovendien zijn de respondenten het ermee eens dat betere connectiviteit met next-generation netwerken zoals 5G en Wifi 6 het eenvoudiger maakt om:
• Moderne technologieën toe te passen (66%).
• Een hybride personeelsbestand mogelijk te maken, door het ondersteunen van gelijke ervaringen voor zowel kantoormedewerkers als medewerkers op afstand (62%).
• De organisatie en bedrijfsprocessen te innoveren (60%).

Zo wordt duidelijk dat de toekomst van technologie vooral in handen ligt van de medewerker en de organisatie zelf. Breng je verbeterpunten in kaart, stem je koers af met je betrouwbare IT-partner en laat de technologie voor je werken. In plaats van andersom. IT is de factor voor betrouwbaarheid, wendbaarheid en toekomstig succes van organisaties.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X