CoronaMelder nauwkeuriger door nieuwe versie GAEN framework

corona app coronaMelder

De app CoronaMelder is voortaan nauwkeuriger vanwege een nieuwe versie  van het GAEN framework. Dat staat voor Google Apple Exposure Notification. CoronaMelder krijgt een automatische update. De gebruiker hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.

De app is voor zowel Google- als Applegebruikers dus nauwkeuriger in het sturen van besmettingsmeldingen. De app gebruikt het framework om ontmoetingen te detecteren via bluetooth. Gebruikers kunnen een melding ontvangen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet bleek. Vergelijkbare notificatieapps uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland krijgen overigens ook de laatste versie van het framework.

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat met de nieuwe versie van het GAEN framework de app beter kan bepalen of gebruikers een melding moeten ontvangen.

Contactmomenten

De nieuwe versie maakt het mogelijk om gebruikers die op één dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding te sturen als deze contactmomenten bij elkaar opgeteld langer zijn dan 15 minuten. Op dit moment stuurt CoronaMelder alleen nog meldingen als het contactmoment aaneengesloten langer dan 15 minuten is.

Eerder waren er berichten van gebruikers over onterechte meldingen. Daarbij zou er sprake zijn van signalen door muren en vloeren. In het onderzoek is daarom specifiek gekeken naar de invloed van dit soort obstakels op de sterkte van het bluetooth-signaal. Hieruit blijkt dat obstakels het bluetooth-signaal aanzienlijk verzwakken in verhouding tot signalen in open ruimtes, maar niet helemaal wegnemen.

Door CoronaMelder nu aan te sluiten op de nieuwe versie van het framework kan de app beter onderscheid maken bij obstakels. De besmettingsmeldingen uit de app zijn nu dus betrouwbaarder.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X