Data-overload staat digitale transformatie bedrijven in de weg

draken dataverwerking

66 procent van de Nederlandse bedrijven zegt meer data nodig te hebben. Dit, terwijl 71% aangeeft meer data te hebben dan ze op dit moment aankunnen. Ze verzamelen data sneller dan dat ze het kunnen analyseren en gebruiken. Weliswaar gelooft 62 van de Nederlandse ondernemingen dat ze datagedreven zijn, maar slechts 24% geeft prioriteit aan datagebruik binnen het hele bedrijf. Er is duidelijk een verschil tussen perceptie en praktijk in veel organisaties. Dat is geen kwestie van onwil. De meeste bedrijven geloven in de datavoordelen die een overgang naar een on-demand model zou bieden, maar slechts enkelen hebben de stap gezet.

Data als last

Wereldwijd onderzoek van Dell Technologies laat zien dat de enorme toename in de hoeveelheid data voor de meeste bedrijven een last is geworden in plaats van een voordeel. Het enorme volume, de snelheid en verscheidenheid aan data is te groot voor hun technologie. En voor hun mensen en processen. Bedrijven hebben vaak heldere doelen voor de inzet van data. Maar vaak zijn er te veel belemmeringen die hen ervan weerhouden succesvol te zijn. Voorbeelden daarvan in Nederland zijn onder andere onvoldoende interne data science skills, weerstand tegen verandering van interne teams, het gebruik van point solutions die beperkte waarde leveren, netwerkvertraging, datasilo’s en geïntegreerd data management suite solutions die meerdere oplossingen combineren maar geen interoperabiliteit hebben en niet uitbreidbaar zijn.

Grote belemmering

De resultaten uit het onderzoek zijn gebaseerd op reacties van 4.036 data decision-makers uit 45 landen, waaronder Nederland. De research is uitgevoerd door Forrester Consulting. Al eerder liet onderzoek zien de data overload een grote belemmering is voor transformatie.
De resultaten laten zien dat 93% van de bedrijven in Nederland zijn datatechnologie en -processen en/of hun datacultuur en vaardigheden nog verder moet ontwikkelen. Slechts 7% van de Nederlandse bedrijven is een zogenaamde Data Champion.

Te weinig verwerking in de edge

67 procent van de Nederlandse organisaties bewaart een aanzienlijk deel van hun data in eigen datacenters. Of in datacenters waar zij zelf controle over hebben. Dit ondanks de bekende voordelen van het verwerken van data aan de edge. Daar genereren processen immers veel data. 74 procent van de Nederlanders geeft toe dat hun bedrijfsdirectie de data- en analysestrategie van het bedrijf nog steeds niet zichtbaar ondersteunt.

Meer data lakes

54 procent van de bedrijven in Nederland investeert in meer data lakes. Dit, in plaats van te consolideren wat ze hebben. Dit heeft tot gevolg dat de explosieve toename van data het werk moeilijker maakt in plaats van gemakkelijker. 65 procent van de Nederlandse respondenten klaagt dat ze door de overvloed aan data niet kunnen voldoen aan de beveiligings- en compliancy-vereisten. Daarnaast zegt 60 procent dat hun teams nu al bedolven worden onder de data die ze hebben.

Gerelateerde berichten...