Datacenter en Restwarmte rapport: via IT-sector sneller van aardgas af

datacenter met beheerder Hollands Kroon

Door de restwarmte van datacenters te gebruiken kan Nederland versneld van het aardgas af. Dat stelt de Dutch Datacenter Association (DDA) in haar jongste Datacenter en Restwarmte rapport.

De brancheorganisatie stelde het rapport samen met hulp van stadswarmte-expert Greenvis Energy Solutions. Het rapport geeft inzicht in waar en hoe de transitie naar groene energie  versneld kan worden.

 

Duurzaam groeien

De datacenterbranche wordt geconfronteerd met een enorme, continue groei van digitale diensten en cloud services. Daardoor groeit ook de datacentersector hard. Elke vier jaar verdubbelt de sector zelfs in grootte.

Ondanks dat de datacentersector een relatief jonge sector is, is het nu al een onmisbaar fundament van de digitale economie. Als de branche op deze snelheid verder wil groeien, kan dat alleen op duurzame wijze. Alleen zo zijn de langetermijninvesteringen volgens de samenstellers veilig.

 

Kernthema’s

Stijn Grove, directeur DDA: “Sinds onze oprichting horen  duurzaamheid en energie tot onze kernthema’s. We ondernemen gerichte acties om zoveel mogelijk effect te genereren. Dat doen we samen met onze deelnemers, die zo’n 90% van alle datacenter capaciteit in Nederland vertegenwoordigen, en bijna 30 partners.

”DDA heeft daarom begin 2017 als sector onze restwarmte gratis aangeboden aan Nederland. Inmiddels zijn we ook actief in diverse projecten in heel Nederland om datacenters te koppelen aan warmte-afnemers.”

 

Rapport

Het rapport ‘Datacenter & Restwarmte’ geeft een overzicht van de mogelijkheden van en behoeften aan datacenter restwarmte. Het beschrijft ook de informatie die hierover beschikbaar is en de partijen die hier een een rol in kunnen spelen.

Het rapport sluit af met concrete en dringende aanbevelingen aan de overheid. Grove: “Er is dringend behoefte aan duidelijkheid, regie en een centraal plan. We moeten de lat hoog leggen, willen we Nederland leefbaar houden voor volgende generaties. Hergebruik is key. Want energie is veel te waardevol om maar één keer te gebruiken!”

Gerelateerde berichten...