Datastrategie ontbreekt bij 71% woningcorporaties

woningcorporaties huizenbouw

De grote meerderheid van woningcorporaties (83%) heeft steeds meer met data te maken. Toch heeft nog maar 38% een duidelijk doel met het verzamelen van data. Slechts 29% beschikt over een datastrategie. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL onder bestuurders, managers en medewerkers van woningcorporaties.

Opvallend is dat 77% grote kansen ziet in de explosieve toename van data. Daarbij vindt 62% zichzelf al datavaardig. Dat wil zeggen dat zij ervan overtuigd zijn dat ze de juiste keuzes kunnen maken uit beschikbare data, middelen en systemen.

Toch zijn de feiten anders. De kwaliteit van data laat intussen te wensen over. Slechts 34% kwalificeert de huidige kwaliteit als goed. Mocht dat niet verbeteren dan zegt 71% dat dit flinke tot rampzalige gevolgen zal hebben.

 

Functionele corporatie

Uit het recente onderzoek blijkt dat de functionele corporatie aan terrein wint. Zo zal ongeveer 70% de komende jaren meer investeren in kennis, processen en software. Tegelijkertijd gaat 1 op de 5 corporaties minder investeren in mensen.”

Naar aanleiding van de uitkomsten start CorporatieNL de nieuwe werkgroep maatschappelijke data. Deze werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers vanuit corporaties, onderwijs, advisering en markt. Haar taak is te onderzoeken wat data betekenen voor de toekomst van de corporatie en welke invloed data hebben op haar maatschappelijke bijdrage.

Vier jaar geleden bleek al uit onderzoek dat software en personeel samen goed zijn voor 80% van de uitgaven van corporaties. Verder maakten corporaties toen al veel gebruik van specifiek ingehuurde expertise. Dit blijkt vaak nodig omdat de kennis hiervoor vaak niet meer in huis is. De groeiende datastromen en benodigde datamanagement kan dus zwaar drukken op een corporatie.

Gerelateerde berichten...

X