DDA presenteert State of the Dutch Datacenters 2017

Datacenter. Eindeloze rij processoren

Onstuimige groei, al zes jaar op rij. Het netto vloeroppervlak neemt toe maar ook het aantal gebruikers van de datacenters neemt hand over hand toe. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de DDA (Dutch Datacenter Association) in haar nieuwste rapport ‘State of the Dutch Data Centers 2017 – Room for Growth’ . Het stuk beschrijft de actuele stand van zaken in de Nederlandse datacenter sector.

Het eerste exemplaar van het rapport is overhandigd aan Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 met onder meer ICT in zijn portefeuille. Het rapport schetst de ontwikkeling van de datacentermarkt in Nederland in de laatste 12 maanden. De groei onder datacenters zet onverminderd door en bedroeg in 2016 zo’n 15%, wat heeft geresulteerd in 283.000m² aan netto vloeroppervlakte in multi tenant datacenters.

 

Vloeroppervlak

In totaal groeide de Nederlandse datacentermarkt de afgelopen zes jaar met gemiddeld 17,5%. Bovendien is voor de komende jaren zo’n 180.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi tenant datacenters gepland. 98% van deze oppervlakte zal in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) worden gerealiseerd.

Stijn Grove, directeur van de DDA over het rapport: “Dat het goed gaat met de Nederlandse datacenters is inmiddels wel bekend. Toch is het uitzonderlijk dat de sector al zes jaar op rij groeicijfers van ruim boven de tien procent realiseert. Vrijwel geen enkele andere sector van de Nederlandse economie laat een groei zien die zo bestendig is. De groei van de datacenter sector duidt ook op het razendsnel toenemende belang van de digitale economie. Het is de komende jaren cruciaal dat de sector, overheid en het overige bedrijfsleven nauw gaan samenwerken om een duurzame digitale transformatie vorm te geven.”

 

Hotspots

Opvallend is dat de MRA voor het eerst de andere grote hotspots in Europa, Londen, Parijs en Frankfurt, naar de kroon is gestegen. 2016 was wat dat betreft een uitzonderlijk jaar: niet eerder werd er in één jaar zoveel nieuwe capaciteit in datacenters afgenomen als in de MRA in 2016. Momenteel wordt er sneller ruimte in datacenters afgenomen dan dat er nieuwe capaciteit wordt gerealiseerd, waardoor het nog beschikbare bestaande vloeroppervlak binnen afzienbare tijd vol zal zijn. De 180.000m² die gepland is, zal dan ook broodnodig zijn.

Grove: “De meeste groei wordt momenteel gerealiseerd in de MRA. Die groei was in 2016 maar liefst 30% ten opzichte van 2015. Dit is in Europa nog op geen enkele hotspot voor datacenters vertoond. Buiten de MRA zien we dat regionale datacenters in het algemeen kleinere groeipercentages realiseren. Dat heeft deels te maken met de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange. Ook de grote concentratie van tech- en mediabedrijven in die regio speelt een belangrijke rol. Toch verwachten wij dat ook de vraag naar vloeroppervlak in regionale datacenters de komende jaren snel zal groeien. Dit komtondermeer  door de opkomst van het Internet of Things. Verder stijgt het aantal MKB bedrijven dat hun IT onderbrengt in datacenters snel.

 

 

Gerelateerde berichten...

X