Den Haag en Amsterdam ontwikkelen nieuwe markt-app Mercato

Voor de tweede keer in twee weken introduceert de gemeente Den Haag een nieuwe app. Deze markt-app met de naam Mercato ontwikkelde de Hofstad samen met de gemeente Amsterdam.

Twee weken geleden presenteerde de gemeente samen met Rotterdam het online matchingsplatform HalloWerk. Bedoeld  voor werkgevers en werkfitte mensen in de bijstand.

Mercato is een vernieuwd markten-administratiesysteem. Hierin wordt alles vastgelegd over alle markten en handelaren binnen de gemeente. Alle data van beide gemeenten zijn strikt gescheiden. Den Haag ziet alleen de Haagse gegevens en niet de Amsterdamse en visa versa.

 

Twee delen

Mercato bestaat uit twee delen. Met het mobiele gedeelte kunnen marktcontroleurs met een iPad af- en anwezigheden registreren en bijvoorbeeld de daguitdeling en meldingen van toezicht en handhaving bijhouden.

Het vaste deel is handig voor bijvoorbeeld het vastleggen van standplaatsen, registeren van de markthandelaren en eventuele vervangers en automatische facturatie.

 

Dezelfde diensten

“Gemeenten kennen veelal dezelfde diensten. Soms hebben die de neiging ieder voor zich het wiel uit te vinden,” zegt wethouder Rachid Guernaoui, die onder meer ICT in zijn portefeuille heeft. “Des te blijer ben ik met deze samenwerking tussen Den Haag en Amsterdam. Op die manier versterken we elkaar. Kennis delen levert grote voordelen op. Het is beter voor de samenwerkende gemeenten, en uiteindelijk beter voor de klanten die zij bedienen”,

Mercato werd in Den Haag al langer gebruikt. Amsterdam wilde de applicatie ook. Omdat Amsterdam meer markten en handelaren kent, introduceerden zij een aantal nieuwe functionaliteiten.

Door samen op te trekken bij het vernieuwen van de applicatie, kan Den Haag deze functionaliteiten ook gebruiken. Zo kunnen voor de met pin betaalde leges betaalbewijzen worden afgedrukt en meegegeven, en marktpassen zelf geprint en uitgereikt.

Rachid Guernaoui: “Mercato zal in de toekomst nog verder worden doorontwikkeld voor beide gemeenten. Op dit moment levert het voor collega’s en marktondernemers al zoveel voordelen op, ook kostenvoordelen, dat de samenwerking tussen Den Haag en Amsterdam naar meer smaakt”.

 

Gerelateerde berichten...

X