Jaarrekening gemeente te lezen in begrotingsapp

Jaarrekening gemeente te lezen in begrotingsapp

Vanaf nu kunnen gemeenten hun jaarrekeningen online beschikbaar maken via een speciale begrotingsapp. Het moet inzicht en overzicht bieden in een voor zowel burgers als raadsleden belangrijk, maar doorgaans lastig te doorgronden dik boekwerk vol cijfers.

Tekstuele en financiële jaarrekeningen worden in de nieuwe begrotingsapp aangevuld met bijvoorbeeld beeld- en geluidmateriaal. Veel gemeenten zijn volgens de makers al overgestapt. Vooralsnog gaat het om kleinere en fusiegemeenten als Hellevoetsluis, Hilversum, Cromstrijen en Dinkelland. De app is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Veere, die hem ook als eerste inzette.

De app is te gebruiken op smartphones, tablets, laptops en werkstations op kantoor.

 

Handleiding begrotingsapp

Via de app kunnen gemeenten hun jaarrekeningen ineens in deze Begrotingsapp opnemen. Zo worden niet alleen de plannen inzichtelijker, maar ook de verantwoording achteraf. Er is voor aarzelende gemeenten een filmpje en een handleiding beschikbaar.

De bedenker Jan Post  bedacht de begrotingsapp uit onder de vlag van zijn bedrijf Peppeflow. Post put daarbij uit eigen ervaring bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar hij aan de verbetering van de dienstverlening van gemeenten via het internet werkte. “Als oud-wethouder constateer ik dat het digitaliseren van de dienstverlening belangrijk is, maar dat nog veel mogelijkheden van het internet onbenut blijven als het gaat om het verantwoording afleggen over het beleid.”