Den Haag wil in 2020 eerste volledige 5G-stad van Nederland worden

De eerste volledige 5G-stad in Nederland d moet in 2020 Den Haag worden. Dat stellen wethouder van de gemeente Den Haag Saskia Bruines (Kenniseconomie) en Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland. Dit jaar nog start de uitrol.

Vooruitlopend op die volledige dekking komen er verschillende 5G-pilots in de stad. Doordat 5G zowel een landelijk als internationaal karakter heeft, zijn ook het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) betrokken bij deze pilots.

Ook Apeldoorn en Amsterdam zijn bezig met 5G, al zijn deze plannen minder breed dan die in Den Haag.

 

Smart City

Dat Den Haag de eerste stad gaat worden komt niet uit de lucht vallen. De stad is al langer bezig met een traject om een zogenoemde Smart City te worden. In een stad die zich zo noemt worden nieuwe, digitale, toepassingen ingezet om overheid en burgers te ondersteunen.

De introductie van 5G speelt hierin een belangrijke rol. Naast hogere snelheden van het mobiele datanetwerk, zorgt 5G namelijk ook voor de mogelijkheid veel meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten. Daarnaast is het betrouwbaarder dan 4G.

De bedoeling is verder dan de gemeente Den Haag beter in staat is om innovaties door te voeren op het gebied van veiligheid, mobiliteit en gebruik van de openbare ruimte. Hierin staat het oplossen van maatschappelijke vraagstukken centraal. De stad moet daarmee veiliger, efficiënter en duurzamer worden.

 

Opgave

Volgens wethouder Saskia Bruines staat de stad de komende jaren voor een enorme groeiopgave van zowel inwoners als werkgelegenheid. “De komst van supersnel mobiel internet opent veel nieuwe deuren voor de Haagse inwoners en bedrijven. Door als eerste stad volledig over te zijn op 5G maakt Den Haag een gunstig vestigingsklimaat. Het ontwikkelen van nieuwe digitale innovatieve concepten is daarbij cruciaal om de stad bereikbaar, duurzaam en leefbaar te houden.”

 

5G Field Lab

Een eerste belangrijke stap binnen het project is het opzetten van een nieuw 5G Field Lab. In dit lab krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen.

Om de toepassingen daadwerkelijk werkbaar te maken op 5G stelt T-Mobile Nederland op locatie 5G connectiviteit en ondersteuning door experts beschikbaar. Ook worden regelmatig 5G-evenementen georganiseerd. Geïnteresseerden krijgen hier hulp en ondersteuning bij de ontwikkeling van eigen toepassingen en het testen van conceptontwerp.

De gemeente zoekt ook contact met andere bedrijven en partners die willen meedenken over nieuwe 5G-toepassingen en de mogelijkheden in de stad.

Gerelateerde berichten...

X