Digitalisering van Nederland versneld met investeringsprogramma

moderne IT

Een nieuw investeringsprogramma: Digitale Versnelling Nederland (DVN) moet de digitalisering van Nederland nog verder stimuleren. Door versnelling van de nationale digitale agenda kan het bruto binnenlands product groeien en komen er nieuwe banen. De looptijd van het programma is drie jaar.

Techreus Cisco is de aanjager van het project. Het bedrijf gaat nauw samenwerken met  overheid, en bedrijfsleven, maar ook met het onderwijs. Het DVN-programma maakt deel uit van de wereldwijde ‘Country Digitization Acceleration’-initiatief. Dit is bedoeld om specifieke landen te helpen bij digitalisering van hun economie.

 

Speerpunten

In Nederland kent het programma een aantal speerpunten die ook onderdeel zijn van de Digitale Agenda. Denk aan digitalisering van de transport- en nutsinfrastructuren, gezondheidszorg, educatie en cybersecurity. Ook ondersteuning van ondernemerschap en businessinnovatie maakt daar deel van uit. Bij deze laatste ligt een specifieke focus bij startups.

Minister-president Mark Rutte zegt blij te zijn met het investeringsprogramma. “Nederland scoort hoog in internationale vergelijkingen van gedigitaliseerde economieën. Toch is dat geen reden om achterover te leunen. Versnelling van digitalisering is nog steeds nodig. Ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden kunnen zo profiteren van nieuwe applicaties, verdienmodellen en banen.”

Hendrik Blokhuis van Cisco gaat het programma leiden.

 

Ondernemerschap en digitale innovatie

Het DVN-programma zal ook het huidige partnerschap met het Nederlandse StartUpDelta verder uitbouwen. Dit platform helpt startups met het versnellen van hun business en met internationale expansie. Het programma moet een extra boost geven aan die ontwikkeling.

Verder zal het DVN-programma met een aantal zorginstellingen werken aan projecten in de ‘connected healthcare’. De visie is om te demonstreren hoe doelgerichte digitale oplossingen de productiviteit van zorgmedewerkers kunnen vergroten. Tegelijk daarmee verbetert ook de patiëntervaring en de algehele kwaliteit van de zorg.

Uiteindelijk moet 80% van de chronisch zieken versneld toegang krijgen tot medische gegevens. Daarnaast moet 75% van chronisch zieken versneld in staat zijn om hun gezondheid onafhankelijk te monitoren. Ook via video 24/7 in contact staan met een zorgverlener hoort daarbij.

 

Gerelateerde berichten...