DINL roept overheid op tot verbreden connectiviteitsagenda

glasvezel met licht ACM Telecommonitor

De connectiviteitsagenda van Nederland moet beter. Ons land focust teveel op de eindgebruiker en te weinig op de infrastructuur. Dat stelt stichting DINL (Stichting Digitale Infrastructuur Nederland) in een oproep.

Andere landen lobbyen vaak actief voor het binnenhalen van extra capaciteit en investeren in hun digitale infrastructuur.  Nederland heeft echter vrijwel uitsluitend oog voor één aspect: directe toegang tot internet voor eindgebruikers.

 

Digitale economie

Voor de minder zichtbare infrastructuur, die ook onmisbaar is voor de digitale economie en Internetconnectiviteit, is te weinig aandacht. Datacenters, zeekabels, knooppunten, hosting en andere essentiële basisfuncties en diensten komen in de connectiviteitsagenda niet of nauwelijks voor.

Dat is geen probleem zolang die functies kunnen groeien om aan de vraag uit de digitale markt en de nationale ambities te voldoen, en eventuele knelpunten op eigen kracht op te kunnen lossen. Dat is nu echter niet langer het geval.

Risico

Wat DINL betreft is dit een risico. Dankzij het omvangrijke digitale infrastructuur-ecosysteem van datacenters en de internationale verbindingen heeft Nederland een gunstig vestigingsklimaat. Dat geldt voor digitale startups, scaleups en multinationals.

Verder kunnen traditionele sectoren relatief makkelijk de transformatie maken naar de digitale wereld. Dat zou een stuk lastiger zijn als Nederland voor haar digitalisering volledig afhankelijk zou zijn van datacenters en clouds in andere delen van de wereld.

Voorkomen van knelpunten voordat ze ontstaan is dan ook een harde noodzaak voor het realiseren van de digitale ambities. Voorbeelden zijn tekort aan stroomcapaciteit voor nieuwe datacenters, zeekabels die niet op tijd zullen worden vervangen om aan de vraag naar internationale capaciteit en latency te kunnen voldoen. Maar ook signaleren de betrokken partijen risico’s voor het tempo waarmee nieuwe generatie mobiele netwerken, en de backbone van glasvezelnetwerken, kunnen worden uitgerold.

 

Gezond

Het gezond houden van alle vormen van connectiviteit is een van de prioriteiten, stelt de stichting. Alleen met een brede connectiviteitsagenda kan Nederland haar vooraanstaande positie behouden en haar digitale ambities waarmaken. Een uitgesproken visie op digitale connectiviteit is daarom essentieel. Dat geldt zowel voor een aantrekkelijk investeringsklimaat als voor de groei van de Nederlandse digitale economie.

 

Miljoenennota

Vorig jaar had de stichting precies op dit punt ook felle kritiek bij de presentatie van de Miljoenennota.

De Miljoenennota toont een opvallend gebrek aan initiatief als het gaat om een doordachte digitaliseringsstrategie. En dus ook een gebrek aan daadkracht op het zeker stellen van het toekomstig verdienvermogen van Nederland.

Dat is de reactie van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) op de Miljoenennota 2019. De branche-organisatie vindt het vreemd dat het kabinet-Rutte III afgelopen juni nog stelde dat Nederland de digitale koploper van Europa moet worden, maar investeringen uitblijven.

Gerelateerde berichten...