Dochter Trump besprak overheidszaken via persoonlijk e-mailaccount

Topadviseur en dochter van de president van de VS Donald Trump. Ivanka, zou vorig jaar haar persoonlijke e-mailadres hebben gebruik voor overheidsaangelegenheden. Het gaat om zeker enkele honderden mails, voornamelijk uit 2017.

Dat meldt de Amerikaanse Washington Post naar aanleiding van e-mails die de krant had opgevraagd bij het Witte Huis. Het betreft niet alleen Ivanka Trump zelf. Ook een aantal assistenten maakte zich hieraan een tijd lang schuldig.

De situatie is extra saillant omdat bij wet is bepaald dat alle overheidscommunicatie in een lokaal archief moet worden bewaard. Dat betekent dus dat alle overheidsmensen alleen hun overheidsadres voor werkmail mogen gebruiken. De presidentsdochter heeft daarmee dus de Amerikaanse wet overtreden.

 

Crooked Hillary

Verder was juist dit het grote kritiekpunt van de Trumps op de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. De FBI onderzocht het gebruik van het eigen e-mailaccount val Clinton in 2016 al. Toen vond men na een tweetal onderzoeken dat er geen reden was om haar strafrechtelijk te vervolgen. Trump noemde Clinton intussen wel herhaaldelijk ‘Crooked Hillary’. Nu doet zijn eigen dochter dus ongeveer het zelfde.

De zaak kwam aan het rollen via personeelsleden van het Witte Huis. De advocaten van de presidentsdochter melden naar aanleiding van de openbaarmaking dat alle mail dateert van een jaar geleden. Sindsdien zou Ivanka Trump gewoon gebruikmaken van haar overheidsaccount. Verder zou ze, in tegenstelling tot Clinton, haar mails niet hebben bewaard op een eigen server.

 

Verwijten

Volgens de Washington Post zegt de presidentsdochter destijds niet te hebben geweten van de regels rond gebruik van e-mailaccounts. Dat bleek eerder al toen haar vader pas was ingezworen als president.

De advocaten stellen verder dat gebruik van haar persoonlijke account voor overheidszaken alleen plaatsvond voordat ze was aangesteld als adviseur van haar vader. Wat dat betreft valt haar volgens de raadsmensen niets te verwijten, zeker ook niet omdat er geen sprake was van correspondentie over gevoelige of geheime zaken.

Austin Evers voorzitter van de liberale waakhond American Oversight vindt juist dat de Trumps beter hadden moeten weten. Vooral omdat zij tijdens de campagne Clinton daarop hard aanvielen. Wat er verder gaat gebeuren en of Ivanka vervolgd gaat worden is nog niet duidelijk.

 

Gerelateerde berichten...

X