Duitsland raadt aan software van Kaspersky te vervangen

bedrijven hacken ransomwaresite

Antivirussoftware van Kaspersky kan vooral bij de overheid maar beter in de ban. Dat zegt het Duitse federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI) over de producten van de Russische fabrikant.

Dat komt vooral door de oorlog in Oekraïne. Daardoor groeit het risico op cyberaanvallen vanuit Rusland fors. De Duitse inlichtingendienst twijfelt daardoor aan de betrouwbaarheid en de bescherming die het bedrijf kan leveren.

Het BSI adviseert dit zonder te weten of de systemen van Kaspersky momenteel onder invloed staan van de Russische regering, of dat er via die softwarespionage en aanvallen plaatsvinden.

Nederland

In Nederland speelt het probleem minder dan bij onze oosterburen. Bij Nederlandse overheidsinstellingen werd gebruik van de software van de Russische fabrikant al in 2018 gestopt.

Destijds zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ook dat er een risico was dat Kaspersky de antivirussoftware zou gebruiken voor Russische spionagezaken. Zelfs nadat het bedrijf de overheid verzekerde dat ze voor de zekerheid hun systemen speciaal hadden aangepast om te integriteit van de systemen extra te waarborgen, nam de overheid de systemen niet terug,

Wel adviseerde cyberseuritydienstverlener Networking4all vorige week gebruikers van Kasperskysoftware te heroverwegen. Met het oog op de ontwikkelingen in Oekraïne en dreiging van Rusland is het volgens het Nederlandse cybersecuritybedrijf onverantwoord om Kaspersky te (blijven) gebruiken en/of te verlengen.

Vorige week zei Eugene Kaspersky, CEO en oprichter van het gelijknamige bedrijf, nog steeds geen partij te kiezen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In een persoonlijke boodschap sprak de CEO de hoop uit dat ‘gesprekken’ tussen de beide partijen zouden resulteren in ‘een compromis’.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...