Dutch Datacenter Association (DDA) nu landelijk vertegenwoordigd

De Dutch Datacenter Association (DDA) is per 3 november voor het eerst in alle Nederlandse provincies vertegenwoordigd. Dan opent een nieuw datacenter in de mediatoren van Spannenburg (gemeente Tjerkgaast) van Alticom.

De toren, die in de wijde omgeving zichtbaar is, zal met deze nieuwe toepassing haar traditionele rol als communicatiehub verder uitbreiden. Alticom partner ViaData zal de operationele werkzaamheden verzorgen.

De mediatoren van Spannenburg staat er al sinds 1972. Vanaf 3 november 2016 krijgt hij een extra rol. De toren zal met deze nieuwe toepassing haar traditionele rol als communicatiehub verder uitbreiden.

 

Groen

Voortaan kunnen bedrijven en organisaties in de ViaData Toren op een veilige en groene manier hun data opslaan. De toren is bovendien maar liefst 118 meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk in Friesland.

Voor de DDA betekent dit dat zij nu in alle provincies van Nederland vertegenwoordigd is. “De opening van dit datacenter onderstreept dat de vraag naar datacenters landsbreed is”, aldus Stijn Grove, directeur van de DDA. “Dit is iets wat wij al langer voorzien. De vraag naar hoogwaardige datacenters waar bedrijven en organisaties met vertrouwen hun IT kunnen onderbrengen, is bijna niet te stuiten. We willen alle hoogwaardige datacenters in Nederland zowel een regionaal, nationaal als internationaal platform bieden waarop we samen sterker staan. Friesland mag daarbij absoluut niet ontbreken.”

Een goede datacenter infrastructuur is volgens DDA voor alle Nederlandse provincies van belang. Want samen maken zij deel uit van de Digital Gateway to Europe die Nederland is. Grove: “Om ook in de toekomst onze leidende positie als datahub van Europa en de wereld te kunnen vasthouden, moeten in heel Nederland hoogwaardige datacenters staan.

 

Gemiste kans

De distributie van data is niet plaatsgebonden. Het zou een gemiste kans zijn als regio’s buiten de Metropool Regio Amsterdam wat dat betreft achter zouden blijven. “We hebben elkaar nodig en we moeten met elkaar bijdragen aan het verdienvermogen van het Nederland van de toekomst”, stelt Grove. “Alticom en ViaData nemen daarvoor in Friesland nu een belangrijke stap.”

Daar komt volgens de DDA nog de groei van Internet of Things (IoT) bij. Volgens Gartner worden de komende jaren 5,5 miljoen devices wereldwijd per dag aangesloten op IoT. Regionale datacenters spelen ook op dat vlak een belangrijke rol. Grove daarover: “Als straks in het hele land alle denkbare devices en nog veel meer op IoT aangesloten zijn, gaat het regionale datacenter nog meer een sleutelrol spelen. IoT zal leiden tot nieuwe businessmodellen en nieuwe inzichten. Korte lijnen blijven dan essentieel. Bedrijven en (overheids)organisaties zullen de data die zij verzamelen en analyseren graag in de eigen regio willen huisvesten. Oók daarom is het van groot belang dat Alticom en ViaData op 3 november aanstaande hun unieke gesitueerde datacenter openen.”

De komende tijd zal de ViaData Toren het regionale bedrijfsleven bedienen. De verwachting is dat de vraag naar ruimte in het datacenter groot zal zijn.

Gerelateerde berichten...

X