Economische impact Nederlandse datacentermarkt één miljard euro, en groeit

De Nederlandse commerciële datacentermarkt is het afgelopen decennium fors gegroeid. Die groei houdt voorlopig aan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Dutch Datacenter Association (DDA) en onderzoeksbureau Pb7 Research.

Geschat wordt dat de directe en indirecte economische impact oploopt tot 1 miljard euro. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatte zelfs dat de gehele interneteconomie 7,7% bijdraagt aan het Bruto Nationaal Product van Nederland. Het CBS schatte de waarde op 676,5 miljard euro in 2015.

 

Cruciaal

Stijn Grove, directeur van de DDA stelt dat de sector cruciaal is. “Multitenant datacenters hebben zich snel over Nederland verspreid de afgelopen 10 jaar. De bouw en het operationeel houden van een datacenter is erg kapitaalintensief. Datacenters zouden daarom geen significante bijdrage leveren aan de werkgelegenheid of het BNP. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Dat blijkt uit dit nieuwe onderzoek. Datacenters voorzien in sterke multiplier effecten voor de hele economie. Het is niet overdreven om te stellen dat ze cruciaal zijn voor ieder bedrijf en organisatie die gebruik maakt van digitale technologie.”

Volgens Grove voorzien Nederlandse datacenters voorzien in robuuste housing voor de hele Nederlandse economie. Hij doelt dan op zowel multinationals, het MKB, de publieke sector, de IT-sector en digitale startups. “De meeste zijn anonieme gebouwen waaraan niet valt te zien wat hun waarde is of wat er gebeurt. Toch zijn zij de fysieke manifestatie van de Nederland als Digital Gateway to Europe. Steeds vaker wordt ernaar verwezen als derde, digitale mainport naast Schiphol en de Rotterdamse haven.”

 

Impact

Datacenters hebben volgens de DDA een aanzienlijke impact op de economische groei en werkgelegenheid in Nederland. De Netherlands Foreign Investment Agency stelde recent dat alleen al in 2016 1460 nieuwe banen gecreëerd zijn. Buitenlandse investeringen in datacenters en de IT-sector in ons land droegen daar aan bij. Deze investeringen zouden niet gedaan zijn als Nederland geen internationaal leidende positie zou hebben in de datacentermarkt.

Gerelateerde berichten...

X