Een leger van killer robots

robotica kinderhand en robothand boks

Zeker niet de minste boegbeelden van technologie en innovatie slaan alarm over de huidige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence (AI). Eind juli 2015 werd in Buenos Aires tijdens de internationale IJCAI-conferentie over kunstmatige intelligentie een open brief gepubliceerd, ondertekend door honderden prominenten uit wetenschap en technologie. Onder hen  Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, Elon Musk, CEO van Tesla Cars, en theoretisch natuurkundige Stephen Hawking.

De opstellers signaleren dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zo ver is gevorderd, dat de inzet van systemen die volledig zelflerend en zelfsturend zijn binnen handbereik ligt. Ze zijn vooral bezorgd over de militaire toepassingen. De bezorgdheid richt zich vooral op de de komst van ‘killer robots’: wapensystemen die zonder menselijke tussenkomst op het slagveld kunnen opereren.

De briefschrijvers vinden het positief dat door de inzet van zulke wapensystemen het aantal slachtoffers aan de eigen zijde beperkt kan blijven. Groot nadeel is dat de drempel om militaire actie te ondernemen drastisch lager zal worden. En een nog veel groter nadeel is dat AI-technologie geen hoge investeringen vereist, zoals met kernwapens. Autonome wapensystemen zouden zich dan ook razendsnel over de planeet kunnen verspreiden.

Een beetje merkwaardig aan de brief is dat de gevaren van killer robots in de toekomst worden geprojecteerd, terwijl autonome wapensystemen volop in ontwikkeling zijn. In sommige gevallen zijn ze zelfs al operationeel. Denk aan de drones die de VS inzetten en aan de ontwikkeling van militaire robots bij het onlangs door Google overgenomen Boston Dynamics.

Lees heel deel 4 van de serie ‘Kunstmatige intelligentie is uit het lab’ van Fred Teunissen online of in ICT/Magazine van november.

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X