Een IT-project is een veranderingstraject

In het verleden omvatte een it-project niet veel meer dan een verandering van software. Tegenwoordig hebben it-projecten impact op processen en op de structuur van de organisatie. Software is veel meer verweven in de organisatie en (klant)processen worden ermee gestuurd. Een it-project houdt dus automatisch ook een veranderingstraject in.

Dit vraagt van de it-specialist anno nu een luisterend oor richting de klant, vakmanschap en een creatieve mindset om de beste oplossing te realiseren. Het werken met starre requirements is eigenlijk niet meer mogelijk en ook niet meer wenselijk. Niet alleen de it-specialist is aan vernieuwing onderhevig, ook het team en het management zullen moeten geloven aan een andere houding. De tijd van de eigentijdswijze mens is aangebroken.

Wie als eigentijdswijze mens door het leven gaat, is uitstekend in staat om waar te nemen wat de toekomst of de organisatie waarvoor hij werkt van hem verlangt. Anders dan pakweg zeventig jaar geleden laat de eigentijdswijze mens zich niet meer de wet voorschrijven. Oude structuren waarin kerk, sociale klasse en hiërarchie de wetten bepaalden, zijn verdwenen. Zelfs de zitkuilsessies zijn met pensioen gestuurd. De eigentijdswijze mens is mondig en capabel en wil worden aangesproken op zijn kwaliteiten.

Ondanks de forse toename van het aantal mensen dat aan het bovenomschreven profiel voldoet, behandelt het bedrijfsleven hen nog steeds als groepswezens. Ook blijven oude hiërarchische structuren van kracht wanneer het op verandermanagement aankomt. Het is zeker niet eenvoudig om al die individuen, die het allemaal het beste weten, aan te sturen en ondertussen ook nog de klanten en aandeelhouders te vriend te houden.

Lees hier meer over de eigentijdswijze it-gebruiker

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X