Eerste patent computermuis viert vijftigste verjaardag

kwetsbare

Het allereerste patent voor de computermuis werd op 17 november 1970 toegekend. Precies vijftig jaar geleden dus. Hoewel de Amerikaan Douglas Engelbart in1968 al het eerste werkende model presenteerde duurde het nog twee jaar voor het patent er lag.

Het eerste exemplaar was een apparaatje dat drie knoppen had en twee wielen. Onderzoek en ontwikkeling ervan vonden plaats in het Stanford Research Institute.

En hoewel het patent er al in 1970 was, duurde het nog tot 1984 voordat het apparaatje wereldwijd doorbrak. Het patent en de muis, die toen nog X-Y-positie-indicator heette, kwam in eerste instantie terecht bij Xerox. Zij brachten de eerste pc uit, de ‘Star’ computer. Het apparaat sloeg niet aan bij het publiek, waarschijnlijk vanwege de prijs.

Steve Jobs

Het was Steve Jobs, een van de Apple-oprichters, die de muis bij het uitbrengen van de eerste Macintosh-computer in 1984 op grote schaal meeleverde. Dit was wel de compacte variant van de eerste muis met maar een knop. Deze versie van de muis werd wel een hit. De muis begon zijn carrière voornamelijk om er iets mee te kunnen aanwijzen op een beeldscherm.

Sinds eind jaren 80 kwamen er meer soorten computermuizen op de markt. Een van de bekendste is wel de muis met het balletje onderin. De beweging van de bal werd met een optisch systeem vertaald in een signaal. Dit maakte de computermuis goedkoper, sneller en preciezer.

De computermuis was in eerste instantie verbonden via de seriële poort. Tegenwoordig zijn muizen draadloos of hebben een USB-stekker. Dataoverdracht gaat vaak via bluetooth en infrarood.

De populaire computermuis met het scrollwiel stamt uit uit 1995. Het jaar daarop gebruikte Microsoft het scrollwiel voor het eerst en noemde het Intellimouse. Tegenwoordig zijn een of soms meer scrollwielen de standaard.

Intussen zijn de tablet en de laptop concurrenten geworden van de muis. Toch blijft de muis ongekend populair.

Meer over de geschiedenis van de muis is te vinden bij het Computermuseum van de UVA.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...